Operatiunea “Telefonul chinezesc”. Cum sa nu cumperi un "smartphone" fabricat pe vapor

Dată publicare: 24-11-2011 09:16
Dată actualizare: 16-09-2012 05:07


Orice marfa poate fi contrafacuta, fie pe vapor, fie in mici fabricute ilegale. Autoritatile confirma teoria, mai ales dupa ce au declansat operatiunea "Telefonul chinezesc".

Piata de la noi a fost invadata de aparate care seamana izbitor cu cele mai ravnite mobile ale momentului. Aparatele au fost aduse din China si asamblate aici, cu piese de o calitate indoielnica. Sunt mai ieftine decat cele originale, dar nu va asteptati sa vorbiti prea mult la ele.

Numai in Timisoara, mascatii au descins la zece adrese. Suspectii sunt banuiti ca ar fi vandut smartphone-uri la un sfert din pretul de catalog.

Din pacate, clientii nu s-au gandit totusi de ce sunt atat de ieftine. Iar cei care se ocupa cu acest busines infloritor sunt peste tot in tara. Operatiunea "telefonul chinezesc" s-a derulat in sapte orase. Peste tot s-au asamblat aparate ale unor marci celebre.

Anchetatorii spun ca o parte dintre telefoanele false veneau cu vaporul din China, pana la Constanta, iar de aici erau distribuite.

Tot la Constanta trageau si navele cu piesele din care ulterior, se asamblau celulare. Cum de treceau fara probleme de politistii de frontirea si unde se fabricau mobilele nu se stie inca. Cert este ca marfa era vanduta si in piete, dar si pe site-uri ori in diverse magazine.

Cum se face ca aceste falsuri se vand atat de bine? La o prima privire, seamana perfect cu originalul. De aceea clientii sunt usor de inselat. Isi dau seama abia cand ajung acasa si incep sa se joace cu ele.

Aceste telefoane nu se pot repara in primul rand - nu exista piese pentru ele, pur si simplu sunt de unica folosinta. Nu incarca, nu merge wireless-ul, nu au calitatea care se asteapta de la un telefon.

Specialistii ne dau cateva sfaturi ca sa nu ne pacalim: verificati wireless-ul, camera video si meniul.

Pana acum, 12 suspecti urmeaza sa fie dusi in fata judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva pentru contrafacere.


VIDEO PROTVPLUS.RO