In drumul catre cel mai nordic punct al Europei,lugojeanul in scaun cu rotile s-a oprit la Timisoara

29-07-2013 11:36


 Lugojeanul in scaun cu rotile, Vasile Stoica, a pornit in calatoria catre Capul Nord. Inainte de a porni la drumul lung pe care il are de facut, de 11.000 de kilometri, s-a oprit in aceasta dimineata si la Timisoara.

 Vasile Stoica isi doreste sa ajunga in cel mai Nordic punct al continentului in fotoliu rulant. Va parcurge cei 11.000 de kilometri in aproximativ 2-3 luni. Nu este la prima aventura de acest gen, insa de aceasta data va trebui sa infrunte temperaturile scazute din tarile scandinave.

Pentru curajul lui, cei de la Cartea Recordurilor l-au rasplatit in 2001 cu un premiu dupa ce a parcurs 124 de kilometri intr-un fotoliu rulant in numai 24 de ore.

Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis: “Sa se duca sanatos si sa se intoarca sanatos si pe unde ajungi, sa vorbesti frumos si de Romania. Avem oameni minunati si printre ei esti tu, primul esti tu”. 

Vasile Stoica este din Lugoj si are 43 de ani. S-a nascut cu parapareza spastica acuta, iar cea mai mare parte a copilariei a petrecut-o pe patul de spital. Pana in momentul in care a implinit sapte ani, Vasile a suferit nu mai putin de 13 operatii, la ambele membre inferioare. Din nefericire medicii nu au reusit sa il puna pe picioare, astfel ca, a fost condamnat la o viata intr-un scaun cu rotile.

Curajul si vointa l-au facut sa uite ca are acest handicap, iar de douazeci de ani nu rateaza niciun moment sa se faca remarcat prin performante sportive. Acum, vrea sa ajunga in Capul Nord, cel mai Nordic punct al Europei.

Vasile Stoica: “Motivatia este de a arata lumii intregi ca totul este posibil, indiferent de starea fizica a persoanei, chiar daca esti in fotoliu rulant, esti cu handicap, esti capabil de performante”.

Drumul sau nu este unul foarte usor. Vasile povesteste ca mereu are parte si de intamplari mai putin placuta in expeditiile sale prin lume.

Vasile Stoica: “Am avut intr-o zi 13 pene, deci a trebuit sa fac 13 lipituri de cauciuc pentru ca nu aveam cauciucuri din alea performante cum exista acum. Pe urma, un sarpe cu clopotei a sarit la mine de pe marginea drumului. Nefiind trafic acolo, ei stateau aproape de drum, in tufe. Nici nu stiam ce risc e. Nu m-a muscat, a scuipat doar veninul pe manusa. I-am facut o fotografie si am plecat mai departe. Apoi i-am aratat cuiva fotografia si mi-a zis: mureai intr-o jumatate de ora. In Chicago am nimerit intre doi tipi care se impuscau intre ei, unul in fata unul in spate, in multime, gloantele au trecut pe undeva pe langa mine. In Australia au vrut sa ma jefuiasca , au crezut ca am bani multi la mine dar am scapat datorita unui spray”.

Pentru a pastra amintirile din calatorie, Vasile si-a facut si un jurnal pe care l-a denumit “Cartea de aur”.

La plecarea in aventura, lugojeanul a fost condus pana in Timisoara de fratele sau cel mare, care a avut grija de el in intreaga copilarie.

Pentru aceasta calatorie, Vasile Stoia are un buget de 11.000 de euro, bani obtinut din diverse sponsorizari.


Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO