Rezultatul derby-ului Spaniei, schimbat de un dictator. Ce se intampla cand politica intra pe gazon

Catalunia nu e Spania

Razboi, dictaturi si rasism. Fotbalul a razbit prin toate, in ciuda faptului ca adeseori evenimentele politice s-au rasfrant si asupra rezultatului din teren. Iata doua povesti despre Fotbal si Istorie – ambele cu majuscula.

Un suporter cu talent de scriitor, Jim Murphy a cutreierat lumea in lung si-n lat pentru a se documenta. A iesit o carte care pune alaturi meciuri si rivalitati care au modificat istoria. Iata doua dintre ele.

1943 - Real Madrid vs. Barcelona
Sunt putini cei care nu au auzit despre cele doua echipe. Oameni pasionati de sport, microbisti inraiti sau persoane care nu s-au uitat un minut la un meci. Cu totii stiu, macar in parte, ca duelul dintre cele doua reprezinta unul dintre cele frumoase evenimente sportive ale lumii - 'El Clasico'.

Dar Francisco Franco Bahamonde (foto jos), dictatorul care a condus Spania cu mana de fier, si-a exercitat puterea si asupra fenomenului fotbalistic. Mai exact, Franco a facut totul pentru ca echipa sa de suflet - Real Madrid - sa fie mai buna, iar Barcelona sa nu poata domina in Peninsula Iberica.

Citește și
Cidade de Deus
"City of God", filmul care a pus Brazilia pe "harta cinematografiei". Cum arata in 2014 cel mai periculos ghetou din lume
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Franco a condus Spania din 1939, pana in ziua in care a murit - 20 noiembrie 1975. Generalissimul - asa cum se autointitulase - a trecut de partea lui Real Madrid, preceputa chiar si la inceputul 'mandatului' sau ca echipa fascistilor din Spania, echipa statului.

Asa ca Real - cu cei mai buni antrenori si jucatori - a ajuns sa domine Spania si Europa: 15 campionate, 5 cupe, 6 Cupe ale Campionilor Europeni si o Cupa Internationala, predecesoarea CM al cluburilor. Toate pana in ziua in care a murit Franco. Bazele puse de el au continuat sa umple vitrina de trofee a clubului si dupa moartea sa.

Intr-o Spanie divizata in provincii, Catalunya nu era deloc pe placul conducerii de la Madrid, cu atat mai putin Barcelona, un club al poporului, al oamenilor de rand, echipa ce ilustra starea de spirit din provincia nesupusa lui Franco. In 1943, Barcelona joaca semifinala de Cupa a Generalissimului in fata lui Real Madrid. 3-0 pentru catalani, la ei acasa, apoi urma returul de la Madrid. Chiar inainte de fluierul de start, un necunoscut da usa de perete in vestiarul celor de la Barcelona:

"Sa nu uitati ca unii dintre voi jucati aici si acum doar din generozitatea regimului care v-a iertat pentru lipsa voastra de patriotism!", au fost cuvintele care i-au tulburat pe jucatorii blau-grana. Cuvinte rostite intr-o tara care avea un sistem represiv, bazat pe razbunare si ura, dupa Razboiul Civil care a insangerat Spania intre 1936 si 1939. Asa ca jucatorii incepeau sa aiba idee ce ar putea pati daca o elimina pe Real Madrid.

Ce a urmat? Fluierul de start, desigur, apoi 3-0 pentru Real in prima jumatate de ora si om eliminat al Barcelonei. Istoria s-a scris si mai urat: la finalul partidei, madrilenii lui Franco spulberau cu 11-1 Barcelona, pe acel fatidic 13 iunie 1943, in cea mai mare diferenta de scor dintr-un El Clasico, un meci care a demonstrat lumii cat de mult poate politica sa deformeze sportul.

Expertii descriu partida drept meciul cu cea mai intimidanta atmosfera din istoria fotbalistica a Europei, notand ca Barcelona nici nu a mai vrut sa intre pe teren pentru repriza a doua, stiind ca e obligata sa ingenuncheze rusinos si odata cu ea, toti oamenii care traiau si gandeau altceva decat voia Franco.

Tot acestia spun ca rivalitatea adevarata dintre Real si Barcelona, cat si lupta dintre clasele sociale ale Spaniei au explodat abia dupa acea zi...

1954 – Berna si renasterea unei natiuni
Finala Campionatului Mondial din '54 a reprezentat un moment pe care toata planeta l-a asteptat cu sufletul la gura. A fost prima data de la finalul celui de-al doilea Razboi Mondial cand Germaniei (de Vest) i s-a permis sa ia parte la un eveniment sportiv.

Mai intai fusese exclusa la Jocurile Olimpice de la Londra, in 1948, apoi de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1950, disputat in Brazilia. Era momentul in care sportivii nemti aveau sansa de a reprezenta o tara aflata inca in deriva, ca infranta in conflagratia in care fusese condusa de Hitler.

"Invincibilii Maghiari", asa cum fusesera supranumiti vecinii nostri din Est, erau marii favoriti ai CM care avea loc in Elvetia. Un teren neutru, fara conotatii politice, intr-o tara care s-a tinut mereu departe de aliante si conflicte cu iz politic sau militar. Era locul perfect unde forta natiunii maghiare astepta sa impuna o campioana mondiala. Ungaria avea o serie de 29 de meciuri fara infrangere, pana cand in finala CM au intalnit Germania.

A fost meciul in care, desigur, vesticii porneau neavand nimic de pierdut, doar sperantele unei natiuni ranite, care voia din nou sa conteze. Maghiarii erau marii favoriti, insa totul s-a schimbat pana la capatul celor 90 de minute de joc. Germania a primit doua goluri extrem de rapid, (min. '6 si '8) apoi a recuperat diferenta pana la final si s-a impus cu 3-2, castigand Cupa Mondiala.

Partida aceea a renascut mandria natiunii, a revigorat milioane de oameni si i-a facut sa creada in ceva: in spiritul tarii lor. A fost un meci care a dat o lectie istoriei si i-a redat germanului de rand increderea in sine. Un moment istoric.

Fotbalul trebuie sa ramana neutru, sa fie intruchiparea Elvetiei din 1954, iar sansele sa fie egale pentru toata lumea care ia parte. Corectitudine, lupta si orgolii, toate pe terenul de joc, nu in afara sa. Si in 2014 raman momente in care fenomenul sportiv, in general, este influentat de situatia politica din unele parti ale globului. Desi contextul este mereu altul, spectacolul ramane stricat de aceleasi forte.

Ionut Curea / editor www.sport.ro

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Arbitrii nu vor mai gresi la niciun gol, datorita unei tehnologii electronice avansate
Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Arbitrii nu vor mai gresi la niciun gol, datorita unei tehnologii electronice avansate

Arbitrii de la CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014 - care incepe joi in Brazilia - vor avea o misiune mai usoara decat la alte editii.

"City of God", filmul care a pus Brazilia pe "harta cinematografiei". Cum arata in 2014 cel mai periculos ghetou din lume

Peste cateva zile, Brazilia isi va deschide portile pentru o noua editie a Campionatului Mondial de Fotbal, cel mai important eveniment sportiv al anului.

Conchistadorii moderni si Noua Ordine Mondiala in sport. Doctorul care a creat superatleti si a devenit omul-cheie al Spaniei
Conchistadorii moderni si Noua Ordine Mondiala in sport. Doctorul care a creat superatleti si a devenit omul-cheie al Spaniei

Un titlu mondial la fotbal, doua Campionate Europene, detinatori ai trofeelor UEFA Europa League si Champions League, cele mai importante de pe continent, si cu Supercupa deja asigurata.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.