New York Times:"Niciun presedinte al SUA nu a facut razboi atat de mult timp ca Obama". Harta interventiilor militare actuale
Daca in urma cu opt ani, Barack Obama era candidatul la presedintia SUA care voia sa puna capat razboiului in Irak, totusi niciun presedinte american nu a fost ulterior in razboi atat de mult timp, relateaza slate.fr, citand cotidianul New York Times.
“Daca SUA raman angajate in lupta in Afganistan, Irak si Siria pana la sfarsitul mandatului sau, el va deveni (...) singurul presedinte in istoria SUA care si-a efectual cele doua mandate in intregime la conducerea unei tari in razboi”, scrie New York Times, trecand in revista cei opt ani ai presedintiei Obama si subliniind ca despre Franklin D. Roosevelt, Lyndon Johnson, Richard Nixon sau Abraham Lincoln nu se poate spune acelasi lucru.
O harta publicata de revista The Atlantic luni indica, de altfel, toate zonele interventiilor militare americane, relateaza Agerpres.
In afara de razboiul in Afganistan, autorii au tinut seama si de operatiunile desfasurate de dronele americane in Pakistan, Somalia si Yemen, de lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic in Irak si in Siria, precum si de alte doua “misiuni de consiliere si asistenta” in Camerun impotriva gruparii Boko Haram si in Uganda, impotriva miscarii LRA a lui Joseph Kony.
Totusi, Barack Obama era departe de a se prezenta ca un sustinator al razboiului in campania prezidentiala americana din 2008. The Atlantic aminteste ca el si-a bazat campania pe promisiunea ca va pune capat razboiului in Irak si ca va aduce corectii razboiului in Afganistan.
“In primul sau discurs inaugural, el a mai promis o politica externa bazata mai mult pe diplomatie si mai putin pe armata.” Dar, aminteste New York Times, "Barack Obama a recunoscut rapid contradictia intre mesajul sau din campanie si realitatea careia ii facea fata odata ajuns in fruntea tarii. Cand a acceptat Premiul Nobel pentru Pace, in decembrie 2009, el a declarat ca umanitatea trebuie sa reconcilieze “doua adevaruri aparent ireconciliabile - ca razboiul este uneori necesar si ca el este de asemenea, la un anumit nivel, expresia nebuniei umane”.
Daca presedintele american a redus considerabil numarul trupelor angajate la sol, el a si dezvoltat cu larghete programul dronelor. Rezultatul este, conchide The Atlantic, ca daca Obama nu cauta sa sprijine noi dragoni la sosirea sa la Casa Alba, dupa opt ani “dragonii sunt in continuare acolo, dar cei care ii vaneaza au de acum tendinta sa opereze din aer sau in umbra”, potrivit Slate.fr.