CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”

25-08-2018 17:29


ctp

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că declanşează procedura de evaluare a activităţii manageriale a procurorului general, Augustin Lazăr, în contextul protocoalelor încheiate cu SRI.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susține că această evaluare "nu este o surpriză", iar ministrul Toader se folosește de precedentul în cazul Kovesi pentru a mai scăpa de încă un magistrat de rang înalt și pentru a exercita o presiune asupra ÎCCJ, unde se judecă dosarul lui Liviu Dragnea.

Ovidiu Oanță: E o surpriză postarea matinală a lui Tudorel Toader și care, practic, este substratul acestui anunț făcut de ministrul Justiției? Care este, de fapt, ținta după această evaluare?
Cristian Tudor Popescu: Nu este o surpriză. Domnul Toader aplică același procedeu ca în cazul Laurei Codruța Kovesi. Se folosește de acest precedent pentru a-l destitui pe procurorul general Augustin Lazăr. Că este așa, rezultă chiar din postarea de pe Facebook a ministrului Toader care, într-o contradicție logică flagrantă, afirmă că declanșează evaluarea lui Augustin Lazăr în urma unui eveniment, în urma publicării de către un condamnat în primă instanță a unui protocol între SRI și Parchetul General, semnat de domnul Lazăr. Asupra acestui document și publicării lui nu s-au pronunțat nici Comisia de control al SRI, care urmează să desfășoare o anchetă potrivit domnului Dragnea nici Inspecția Judiciară, de asemenea solicitată să investigheze cazul. Fără niciun fel de evaluare a acestor documente, domnul Tudorel Toader îl consideră vinovat pe domnul Augustin Lazăr din modul în care formulează această ieșire pe Facebook.

Este o acuzație la adresa procurorului general, cum că ar fi comis un act ilegal prin semnarea acestui document. Atunci, logic, la ce bună evaluarea?! Evaluare înseamnă întreaga activitate a procurorului Lazăr pe întreg mandatul. Cum poți s-o declanșezi invocând un singur lucru cum ar fi acest protocol care nu a fost încă considerat o ilegalitate de către nicio instituție.

Reporter: E o încercare a lui Tudorel Toader de a plăti polițe mai vechi după ce, în repetate rânduri, Augustin Lazăr i-a criticat demersurile? E momentul ca Tudorel Toader să se răzbune pe procurorul general al României?
CTP: Nu, nu cred că este vorba de termeni personali de felul acesta. Domnul Tudorel Toader are o misiune primită de la șefii lui politici și pe care și-o îndeplinește. Era mai mult decât sigur că după Kovesi, va urma drestituirea lui Augustin Lazăr, mai ales că se știe că președintele Iohannis nu poate opune la așa ceva. Scopul nu e răzbunarea lui Tudorel Toader, ci exercitarea unei presiuni puternice asupra Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). Domnul Augustin Lazăr este procurorul-șef al Parchetului ÎCCJ, înaltă curte care judecă dosarul Dragnea în această toamnă. Prin acest atac la adresa lui Lazăr, se exercită o presiune asupra Curții. Acesta este obiectivul cel mai important al lui Tudorel Toader și al șefilor lui.

Reporter: Să înțelegem că soarta lui Augustin Lazăr este pecetluită și că vorbim de ultimele săptămâni de mandat de procuror general al României?
CTP: Da. Ar mai fi și posibilitatea șantajului, adică această declanșare a evaluării să funcționeze ca un șantaj. În cele 30 de zile, Augustin Lazăr ar putea să facă ceva spre bucuria domnilor Dragnea, Tăriceanu, Toader.

Reporter: Credeți că e capabil de un compromis?
CTP:
Nu, nu cred că va face ceva, dar nici nu mai are ce să facă acum. Domnul Dragnea și Vâlcov sunt deja în faza finală de justiție, nu mai au treabă cu Procuratura. Cred că este evidentă destituirea domnului Lazăr, să vedem cu ce efecte asupra Justiției. Este al doilea magistrat de rang înalt care va fi destituit după cheremul ministrului Justiției. Cum va reacționa Justiția la aceste încălcări grosolane ale independenței ei produse de domnul Tudorel Toader rămâne de văzut.

Reporter: De ce îi deranjează pe cei de la PSD –ALDE, pe domnul Tudorel Toader procurorul general al României?
CTP: Nu îi deranjează persoana procurorului general. Ei trebuie să exercite un atac concertat pe mai multe direcții asupra Justiției în vederea proceselor pe care le au. Folosesc toate mijloacele pe care le au la dispoziție: se exhibă tot felul de documente, își fac datoria televiziunile aferente care le rostogolesc imediat, se aruncă acuzații încremenitoare în toate părțile, și pentru că pot, prin intermediul domnului Tudorel Toader, să-l destituie pe domnul Lazăr, de ce să nu o facă? Asta face parte din asaltul general asupra Justiției din care se speră, fie prin intimidare sau înlăturarea unor juduecători, să se obțină achitarea domnului Dragnea, a domnului Vâlcov.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO