Zona de pe Pământ unde nu există nicio urmă de viață. Explicația oamenilor de știință
Oamenii de știință au descoperit pe pământ o regiune în care condițiile sunt atât de extreme încât nicio formă de viață nu poate să supraviețuiască.
Este vorba despre câmpul geotermal Dallol, din nordul Etiopiei, o zonă lipsită complet de viață și în care nu există nici măcar microorganisme. Potrivit cercetătorilor, totul se datorează unei serii de factori: temperaturile extrem de ridicate și bălțile foarte sărate și acide, potrivit CNN.
Chiar și iarna, temperaturile pe timpul zilei depășesc 45 de grade, iar unele bazine hiperacide și hipersaline au valori negative ale pH-ului.
Alegeri 2024
20:46
BEC: Transmiterea de mesaje pentru influenţarea opţiunii de vot, după încheierea campaniei, considerată propagandă
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
Cu toate că prezintă elementele chimice necesare vieții - inclusiv apă și carbon - nici măcar microorganismele nu pot să supraviețuiască în bazinele geotermale din Dallol.
Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători, care a publicat rezultatele studiului în jurnalul Nature Ecology & Evolution.
"După ce am analizat mai multe mostre, am descoperit că nu există viață microbiană în aceste bazine sărate, fierbinți și hiperacide sau în lacurile bogate în magneziu din apropiere", a spus Lopez Garcia, unul dintre biologii care au participat la studiu.
"Însă în deșert și în canioanele saline din preajma câmpului geotermal există o diversitate de microorganisme primitive care se hrănesc cu sare, dar nu se găsesc și în bazinele hiperacide și hipersaline din așa-numitele lacuri galben-negre din Dallol, abundente în magneziu", a adăugat Lopez Garcia.
Oamenii de știință au folosit dovezile legate de existența unor forme de viață în condiții extreme pe Terra ca o paralelă la șansele de a descoperi viață pe alte planete. Astfel, cercetătorii au explicat că, în acest caz, simpla prezență a apei și a altor elemente necesare vieții, nu înseamnă că și există viață.
"Studiul nostru arată că există zone pe Pământ, precum bazinele Dallol, care sunt sterile, deși conțin apă", a mai spus Lopez.