Un semnal misterios care ar putea sa ateste existenta materiei intunecate, descoperit de cercetatori

Ultima actualizare: 17-12-2014 07:03
NASA

Cercetatorii elvetieni si olandezi au descoperit cu ajutorul razelor X, dupa multe decenii de cercetari intense, un semnal misterios care ar putea sa dovedeasca existenta materiei intunecate in Univers, informeaza huffingtonpost.com.

Materia intunecata reprezinta acea substanta invizibila, despre care oamenii de stiinta cred ca ar alcatui cea mai mare parte a Universului, intrucit materia vizibila reprezinta doar 20% din masa totala a cosmosului. Desi cercetatorii au putut sa observe deja materia intunecata intr-o maniera indirecta, analizind efectele gravitationale ale acesteia asupra materiei vizibile, ei nu au reusit pina la acest studiu sa obtina o dovada tangibila care sa certifice existenta ei.

In aceasta saptamana, savantii din Elvetia si Olanda au anuntat ca au detectat un semnal care marcheaza descompunerea particulelor de materie intunecata. In cadrul acestui studiu, savantii au analizat razele X emise de doua corpuri ceresti: roiul galactic Perseus - o retea de galaxii aflata la o distanta de aproximativ 250 milioane de ani-lumina de Terra - si "sora" Caii Lactee, galaxia Andromeda, aflata la o distanta de 2,5 milioane de ani-lumina. Studiul, realizat cu ajutorul datelor colectate de telescopul XMM-Newton operat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), a detectat o "anomalie" misterioasa, care nu ar fi putut sa fie emisa de nicio particula cunoscuta pana in prezent.

Aceeasi anomalie, detectata in emisiile de raze X, a fost identificata si de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard in luna iunie. Acei cercetatori au anuntat ca au detectat anomalia respectiva in datele recoltate de la 70 de roiuri galactice."Acest exces minuscul (cateva sute de extra fotoni) a fost interpretat ca o emisie ce isi are originea in extrem de rarul fenomen de descompunere a particulelor de materie intunecata", a declarat cercetatorul Alexey Boyarsky, profesor de fizica la Universitatea Leiden din Olanda, coordonatorul noului studiu. "Desi semnalul este foarte slab, el a trecut testul mai multor controale cu rol de verificare", a adaugat el.

Semnaul este mai concentrat in centru si mai slab la marginea roiurilor galactice Andromeda si Perseus, corespunzind asteptarilor oamenilor de stiinta. Coordonatorul studiului a dezvaluit faptul ca echipa pe care o coordoneaza a detectat un semnal cu aceeasi lungime de unda, care provine chiar din galaxia noastra, Calea Lactee.

Profesorul Boyarsky crede ca aceste semnale provin din descompunerea particulelor de materie intunecata, posibil din emisiile generate de o particula speciala, "neutrino steril", care este o particula ipotetica, ce ar avea a 100-a parte din marimea unui electron. Studiul va fi publicat saptamina viitoare in revista Physical Review Letters.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO