Un roman a descoperit retetele secrete dupa care isi prepareau culorile Van Gogh si Rembrandt
Putini sunt cei care inteleg ca in spatele unei mari opere de arta nu sta doar talentul pictorului, ci si cunostintele sale in domeniul chimiei.
Un tanar clujean a reusit sa descifreze insa marile mistere ale retetelor dupa care isi preparau culorile artistii consacrati ai lumii.
Desigur, asta dupa ce a studiat nu mai putin de 12 ani in biblioteci din Europa. Apoi a comandat ierburi din intreaga lume, a colaborat cu chimisti si cercetatori si in final a descoperit formula magica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pentru Tudor Scripor, retetele dupa care au pictat Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh sau Rembrandt nu mai sunt un secret.
Tudor Scripor: "Este o vorba... daca nu este pe internet, nu exista. Ei bine, retetele de pictura nu se gasesc pe internet. Carti si multa munca practica. Inclusiv in bibliotecile din Occident, unde scolile de arta au mare traditie".
Iar ingredientele si le procura din toate colturile lumii. Din Brazilia, importa uleiul de mac, iar din India cumpara pigmenti naturali.
Cot la cot cu el a lucrat si prietenul sau.
Viorel Iosif, pictor: "Ne-am impotmolit chiar de multe ori, au fost momente in care am fost foarte necajiti, dar au fost momente in care am alergat prin curte de bucurie".
La fel ca Michelangelo sau Van Gogh, clujeanul lucreaza intr-un atelier modest. Aici a descoperit retetele dupa care pictorii consacrati ai lumii isi preparau culorile. De azi inainte vopselele vor putea fi folosite si de amatori, si de profesionisti.
Vopseaua creata de el va ajunge si peste hotare, in prima faza in Italia, la Milano si in Statele Unite ale Americii, unde este profesor. Retetele vor ramane, insa, secrete.