Un asteroid de mărimea unui stat din SUA care valorează 10.000 de cvadrilioane de dolari a fost descoperit de experți

Ultima actualizare: 01-11-2020 10:07

Un asteroid neobişnuit de mărimea statului Massachusetts orbitează între Marte şi Jupiter şi valoarea lui este estimată la 10.000 de cvadrilioane de dolari, potrivit CBS News.

Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în The Planetary Science Journal prezintă o privire în detaliu despre asteroidul 16 Psyche, unul dintre cele mai masive obiecte din centura de asteroizi a sistemului solar aflată între Marte şi Jupiter, la peste 370 de milioane de kilometri de Pământ. Măsoară 225 de kilometri, aproape de mărimea statului Massachusetts, transmite News.ro.

Cei mai mulţi asteroizi sunt alcătuiţi din piatră sau gheaţă.

Dar 16 Psyche este format din metal, provenind probabil din miezul unei planete care nu s-a putut forma - aşa-numita "protoplanetă", care şi-a pierdut scoarţa în urma coliziunii cu mai mulţi aştri.

Pentur prima dată, observarea acestui corp a fost făcută cu ajutorul razelor ultraviolete, constatându-se că acesta este format din fier şi nichel - elemente care se găsesc în centrul planetelor.

"Am descoperit meteoriţi care erau compuşi în majoritate din metal, dar Psyche este unic întrucât este format în totalitate din fier şi nichel. Pământul are un miez, o manta şi o crustă. Este posibil ca atunci când se forma o protoplanetă Psyche să fi fost lovită de un alt obiect din sistemul nostru solar şi a rămas fără înveliş", a spus autorul principal al studiului Dr. Tracy Becker.

NASA plănuieşte ca în 2022 să trimită o navă care să examineze asteroidul.

Dacă asteroidul ar putea fi valorificat, fiecăruia dintre pământeni - 7,5 miliarde - i-ar reveni în jur de 1,3 miliarde de dolari.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO