"TAXI, pe Statia Spatiala Internationala, va rog". A inceput constructia primelor taxiuri spatiale


Ultimul update: Miercuri 08 August 2012 06:40
Data publicarii: Duminica 05 August 2012 09:15
Categorie: Stiri Stiinta
Racheta spatiala

NASA va plati 3 companii cu peste 1 miliard de dolari, in urmatoarele 21 de luni, pentru ca acestea sa construiasca primele navete spatiale comerciale, capabile sa transporte astronauti la Statia Spatiala Internationala.

Anuntul a fost facut chiar de catre oficialii NASA, citati de Reuters, care au precizat ca cea mai mare parte a sumei de 1,1 miliarde dolari va fi impartita de catre Boeing si Space Exploration Technologies - aceasta din urma fiind o firma detinuta de Elon Musk, un antreprenor din domeniul internetului.

Boeing va primi 460 de milioane de dolari pentru a-si continua proiectul inceput, care este o capsula CST-100. Aceasta va fi transportata de racheta United Launch Alliance Atlas 5, care este rezultatul unui parteneriat intre Boeing si Lockheed Martin.

De asemenea, firma Space Exploration Technologies, sau pe scurt Space X, va primi suma de 440 de milioane de dolari pentru a dezvolta capsula Dragon de tip cargo, care va fi lansata de racheta Falcon 9.

In luna mai, o capsula Dragon a devenit primul vehicul spatial privat care a ajuns pe Statia International Spatiala - o platforma de 100 miliarde de dolari care se mentine pe orbita la o distanta de 386 de kilometri de Terra. Zborul de test a facut parte dintr-un program al NASA care intentioneaza sa angajeze nave private pentru a duce echipamente si provizii pe SSI.

A treia companie care se implica in programul NASA de "taxiuri spatiale" este Sierra Nevada Corp, care primeste suma de 212 milioane de dolari pentru constructia capsulei Dream Chaser, un vehicul spatial care va fi lansat de pe racheta Atlas 5.

Spre deosebire de programele anterioare de dezvoltare ale NASA, costurile vor fi impartite intre guvern si partenerii selectionati.

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO