Unul dintre cei mai periculosi rechini din lume se indreapta spre Marea Britanie. Marele Alb e monitorizat prin satelit

Ultima actualizare: 11-03-2014 16:06
Rechinul Lyidia

“Marele alb” este unul dintre cei mai periculosi pesti din lume. Specia este urmarita prin satelit si un astfel de exemplar a fost zarit in drumul sau spre coastele Marii Britanii.

Lydia, asa cum a fost numit rechinul urmarit prin satelit, are peste 4,5 metri si o greutate de aproape o tona. Acesta a fost zarit la 1.600 de kilometri de coasta Cornwall (Anglia) si Irlanda. Potrivit traseului de pana acum, daca rechinul isi va continua cursul deplasarii va fi primul din specia sa care a traversat Atlanticul.

Specialistii care i-au urmarit traiectoria sustin ca pradatorul se indreapta spre Marea Britanie si, daca va inota in acelasi ritm, ar putea ajunge in dreptul Regatului pana luni.

Rechinul este monitorizat ca parte a programului Ocearch, al carui scop este sa stranga mai multe informatii despre comportamentul Marelui Alb. Nici partea de introducere a dispozitivului de urmarire nu a fost una usoara, fiind nevoie de o platforma hidraulica de 34 de tone pe care sa fie depus rechinul, cat a durat operatia.

Duminica, 9 martie, Lydia a traversat mijlocul oceanului Atlantic, intrand in Atlanticul de est.

De cand a inceput sa fie monitorizata, pe cand se afla in Florida, Lydia a parcurs peste 30.000 de kilometri, dintre care 600 de kilometri au fost facuti numai in ultimele 72 de ore, informeaza Daily Mail.

Nu avem idee cat de departe va ajunge, dar Europa si chiar coasta Africii, sunt toate posibilitati de luat in calcul”, spune biologul Gregory Skomal, de la Institutul de Marina din Massachusetts.

Un alt rechin din specia "Marele Alb" a fost inregistrat in perioada 2003-2004, in timp ce a strabatut aproape 20.000 de kilometri, intre Africa de Sud si Australia.

Traseul Lydiei poate fi urmarit pe website-ul dedicat, http://www.ocearch.org/SharkTracker.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO