Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor

Ultima actualizare: 21-01-2021 08:36
coronavirus

Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor.

 

O variantă nouă a coronavirusului identificată în Africa de Sud poate evita anticorpii care o atacă prin intermediul tratamentelor care folosesc plasmă de la pacienţi recuperaţi după Covid-19 şi ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor actuale, au declarat, miercuri, cercetători citaţi de Reuters.

Cercetătorii studiază dacă vaccinurile care sunt distribuite în prezent la nivel mondial sunt eficiente pentru varianta de coronavirus 501Y.V2, identificată de experţi în genomică la sfârşitul anului trecut, în Nelson Mandela Bay, transmite News.ro.

„Această variantă evită în totalitate anticorpii monoclonali relevanţi în trei clase de terapie”,  au scris echipe de cercetători de la trei universităţi din Africa de Sud, care colaborează cu Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile (National Institute for Communicable Diseases-NICD) într-o lucrare publicată în revista bioRxiv.

„Mai mult decât atât, 501Y.V2 arată că scapă în totalitate şi substanţial de anticorpii neutralizanţi din plasma convalescenţilor de Covid-19”, au scris aceştia, adăugând că concluziile lor  „scot în evidenţă perspectiva reinfectării şi ar putea umbri eficacitatea actualelor vaccinuri bazate pe proteina cu ţepi”, au scris cercetătorii.

Varianta 501Y.V2 este cu 50% mai infecţioasă faţă de cele precedente, au afirmat cercetătorii sud-africani, în această săptămână. Această tulpină s-a răspândit în cel puţin 20 de ţări, de când a fost anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfârşitul lunii decembrie.

Aceasta este una dintre câteva variante descoperite în ultimele luni, inclusiv altele descoperite prima oară în Anglia şi Brazilia.

Varianta 501Y.V2 este cauza principală a celui de-al doilea val al infecţiilor de Covid-19, care a atins un nou vârf zilnic de peste 21.000 de cazuri la începutul lunii ianuarie, înainte de a scădea la circa 12.000 de cazuri.

Potrivit lucrării, rămâne de văzut cât de eficiente sunt actualele vaccinuri împotriva 501Y.V2, prin intermediul unor studii clinice pe scară largă, dar rezultatele au arătat necesitatea dezvoltării unor vaccinuri noi pentru a combate pericolul în desfăşurare.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO