Lumea nu va mai fi la fel fara ea. Un simbol al ultimilor 240 de ani va disparea de pe piata

Dată publicare: 14-03-2012 08:33
Dată actualizare: 16-10-2012 00:28


barbat citind

Cea mai veche enciclopedie, Enciclopedia Britannica, din lume nu va mai aparea in editia sa tiparita. Cartile vor disparea de pe piata odata cu epuizarea stocului curent.

Presedintele companiei, Jorge Cauz, a spus ca enciclopedia va aparea doar in format digital.

Se pare ca numarul tirajului Enciclopediei Britannica a scazut de la an la an. In anul 1990, compania a vandut 120.000 de exemplare, insa sase ani mai tarziu tiraju a scazut la o treime.

Compania a inceput sa exploateze si publicarea digitala la sfarsitul anilor ’70, iar prima enciclopedie pe CD a aparut pe piata in 1989, in timp ce prima versiune on-line a aparut in 1994.

Encyclopaedia Britannica este cea mai veche enciclopedie generala redactata in limba engleza. Cele trei volume ale primei editii au fost publicate intre 1768 si 1771, la Edinburgh, in Scotia.

Editiile ulterioare au crescut in marime si reputatie. Printre cele mai cunoscute editii se numara cea de-a noua (1875-1889), numita si "enciclopedia savantului", si cea de-a unsprezecea (1910-1911), la care au contribuit peste 1.500 de experti de renume mondial, fiind, de asemenea, prima in care explicatiile lungi, traditionale, au fost inlocuite prin articole de dictionar, mai individualizate.

Traditia acestei enciclopedii de vita nobila a impus ca fiecare editie sa fie dedicata unei personalitati a momentului. Prima editie din 1768 a fost dedicata Monarhiei britanice, iar ultima editie, presedintelui Statelor Unite ale Americii si Majestatii Sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

In ceea ce priveste dreptul de proprietate asupra Britannica Encyclopaedia, acesta s-a schimbat de mai multe ori, de la Scottish&C, Horace Everett Hooper, Sears Roebuck pana la William Benton. Proprietarul actual al Encyclopaedia Britannica Inc. este Jacqui Safra, un miliardar elvetian si actor. Tot el este detinatorul lui Merriam-Webster.

Sursa: Business Insider


VIDEO PROTVPLUS.RO