Experimentul facut de ultimul om care a ajuns pe Luna. Ce s-a intamplat cu aparatul lui foto
La 40 de ani distanta de la misiunea Apollo 17, comandantul Eugene Cernan, ultimul om care a pasit pe Luna, a facut o dezvaluire surprinzatoare. El spune ca a folosit aparatul de fotografiat pentru un experiment.
Potrivit Daily Mail, astronautul american a marturisit ca a lasat dispozitivul, un Hasselblad 500, pe Luna, cu obiectivul indreptat spre spatiu. Cernan spera ca aparatul de fotografiat va fi recuperat de alti astronauti care ajung acolo, pentru a masura nivelul de radiatii inregistrat de obiectiv.
In varsta de 78 de ani, Eugene Cernan spune ca regreta ca urmele sale sunt ultimele lasate de un om pe luna si ca era convins ca un astronaut va pune piciorul pe Marte, pana la sfarsitul secolului trecut.
Trei zboruri pe Luna, care ar fi trebuit sa urmeze misiunii Apollo 17 au fost anulate, din cauza unor reduceri bugetare. Iar Cernan spune ca regreta acum ca si-a lasat aparatul de fotografiat in urma.
"Mi-am lasat acolo camera Hasselblad, cu obiectivul indreptat spre zenit, in ideea ca intr-o buna zi, cineva va reveni si va afla cat de mult au afectat radiatiile cosmice solare sticla obiectivului. Asa ca, in timp ce urcam pe scara, nu am facut o fotografie cu ultima urma lasata de mine pe Luna. Ce stupid! Nu ar fi fost mai bine sa iau aparatul de fotografiat cu mine, sa fac poza, sa scot filmul, iar apoi (din cauza restrictiilor de greutate) sa arunc camera?", s-a intreaba acum in zadar astronautul.
El spune ca programele de explorare spatiala trebuie sa fie accelerate.
"Cred ca trebuie sa ajungem intai pe Luna, pentru a amplasa acolo o baza, pentru a folosi mai mult tehnicile avansate de propulsie. Sunt dispus sa merg pe Marte, dar nu vreau sa petrec noua luni ca sa ajung acolo, apoi sa astept inca 18 luni pana se aliniaza planetele, ca sa pot sa vin acasa. Pentru Marte avem nevoie de tehnologii de propulsie care sa ne duca acolo, sa zicem, in 60 de zile, apoi sa petrecem acolo cat timp vrem sa petrecem - doua luni, sase luni - si sa revenim acasa atunci cand vrem. Pentru asta ar fi nevoie de propulsie nucleara sau ionica si sprijin de la o baza aflata pe Luna", a mai spus Cernan.