Descoperire uimitoare despre dinozauri. Cum puteau să înoate

schelet de dinozaur
Getty

Oamenii de ştiinţă au crezut o lungă perioadă de timp că dinozaurii erau nişte creaturi cu mod de viaţă exclusiv terestru.

O nouă fosilă descoperită în Maroc dezvăluie însă faptul că dinozaurii carnivori din specia Spinosaurus aegyptiacus erau "campionii" la înot ai Cretacicului, transmite joi Live Science.

Dinozaurul de pradă Spinosaurus aegyptiacus, care putea ajunge la 7 metri lungime, avea o coadă neobişnuit de lată, asemănătoare unei vâsle şi care avea funcţionalitatea pe care o au cozile de crocodili, făcând posibilă deplasarea prin apă, conform unui studiu publicat în ediţia de miercuri a jurnalului Nature.

"Această descoperire reprezintă ultimul cui bătut în sicriu pentru ideea că dinozaurii non-aviari nu au pătruns niciodată în mediul acvatic", susţine Nizar Ibrahim, paleontolog la Universitatea Detroit Mercy, coordonatorul noului studiu. "Acest dinozaur îşi urmărea în mod activ prada în apă. El nu stătea în ape puţin adânci la pândă după un peşte care ar fi putut să se apropie prea mult", a adăugat el, scrie Agerpres.

Dinozaurul care a stârnit controverse între paleontologi

 

Citește și
Dragonul dansator
O nouă specie de dinozaur descoperită în China. Cum arăta ''dragonul dansator''
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Spinosaurus este de mult timp subiectul unor controverse între paleontologi. Acest dinozaur era un teropod, un grup de dinozauri în marea majoritate carnivori, care se deplasau pe două picioare. În plus, dimensiunile lui Spinosaurus sunt foarte apropiate de cele ale vărului său mai celebru, Tyrannosaurus rex. Spinosaurus a primit numele de la proiecţiile masive ale vertebrelor sale care formau o creastă osoasă cu lungimea de 1,6 metri pe spatele acestor animale.

Acum, paleontologii susţin că această trăsătură morfologică funcţiona probabil ca o velă acoperită de piele. Apoi, pornind de la botul alungit şi dinţii conici, similari crocodililor, paleontologii au ajuns la concluzia că acest animal se hrănea preponderent cu peşti, însă majoritatea oamenilor de ştiinţă erau de părere că Spinosaurus era un animal care vâna în apele puţin adânci din apropierea malului, aşteptând nemişcat până un peşte se apropia prea mult şi apoi îl ataca fulgerător.

Nizar Ibrahim şi colegii săi au plecat de la ipoteza că Spinosaurus nu era doar un vânător care stă la pândă. În 2014 ei publicau un articol în revista Science în care susţineau că acest dinozaur era bine adaptat la un stil de viaţă acvatic. Spinosaurus avea tălpile picioarelor plate şi nările amplasate sus pe craniu, precum şi oasele dense, fapt care îi permitea să-şi controleze flotabilitatea, scriau ei în articolul din Science. În prezentarea studiului publicat miercuri de Nature, cercetătorii au precizat că ideile lor au fost atacate pentru că nu exista încă o dovadă directă a faptului că Spinosaurus se putea deplasa în mediul acvatic.

Coada, piesa lipsă

 

Piesa lipsă a acestui puzzle era chiar coada lui Spinosaurus. Nu există decât un singur schelet aproape complet de Spinosaurus aegyptiacus, conform lui Ibrahim şi colegilor săi. Alte rămăşiţe ale acestor dinozauri, adăpostite la Munchen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost distruse de bombardamente. Iar specimenului rămas îi lipseşte o mare parte din vertebrele care formau coada.

O nouă fosilă, descoperită în depozitul de sedimente Kem Kem din sud-estul Marocului, a schimbat situaţia. Ibrahim şi echipa sa au excavat oasele ce formau 80% din lungimea cozii unui exemplar tânăr de Spinosaurus. Iar această coadă arată complet diferit de alte teropode carnivore. Era lungă şi aplatizată, ca o aripă de peşte. Pentru a testa modul în care această coadă s-ar fi comportat în apă, cercetătorii au creat un model din plastic al cozii şi i-au ataşat un sistem de control robotic. Astfel au ajuns la concluzia că această coadă genera de 8 ori mai multă forţă de propulsie în apă decât cozile altor două teropode - Allosaurus şi Coelophysis, acesta din urmă fiind un mic carnivor din Triassic.

Asemănarea dintre dinozauri și crocodili

 

De asemenea, coada lui Spinosaurus era de 2,6 ori mai eficientă în modul în care se mişca prin comparaţie cu cozile acestor doi dinozauri tereştri. În schimb, conform studiului, coada lui Sinosaurus funcţiona într-un mod foarte similar cozilor de crocodil, animale care se pot deplasa şi pe uscat.

După publicarea noului studiu în Nature, această descoperire a provocat valuri în comunitatea paleontologilor. "Pentru mine, această coadă pare perfect adaptată la mediul acvatic", a comentat pentru CNN Jason Poole, paleontolog şi profesor la Drexel University, care nu a fost implicat în noul studiu.

Chiar şi aşa, Spinosaurus nu ducea o viaţă exclusiv acvatică, iar atunci când vâna în mediul acvatic, nu se îndepărta prea mult de linia ţărmului, conform paleontologului Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh (care, de asemenea, nu a fost implicat în noul studiu). "Deja nu mai există nicio îndoială că Spinosaurus era un înotător foarte capabil în apele puţin adânci din apropierea ţărmurilor, dar fosilele acestor animale au fost descoperite şi în zone care nu au fost acoperite de apă, aşa că probabil se simţea confortabil şi în apă şi pe uscat", a comentat paleontologul scoţian.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Descoperire incredibilă în Israel. Cercetătorii au găsit o tumoare în coada unui dinozaur
Descoperire incredibilă în Israel. Cercetătorii au găsit o tumoare în coada unui dinozaur

Cercetători israelieni au identificat marţi o tumoare benignă în două vertebre fosilizate ale cozii unui dinozaur tânăr, a informat marţi Universitatea Tel Aviv (TAU), citată de Xinhua.

O nouă specie de dinozaur descoperită în China. Cum arăta ''dragonul dansator''
O nouă specie de dinozaur descoperită în China. Cum arăta ''dragonul dansator''

O nouă specie de dinozaur de dimensiuni mici, cu aripi şi pene, a fost confirmată de o echipă de oameni de ştiinţă americani şi chinezi, pe baza descoperirii unor fosile în nord-estul Chinei, informează marţi Xinhua.

Descoperirea uimitoare făcută de un bărbat care și-a scos câinii la plimbare pe plajă
Descoperirea uimitoare făcută de un bărbat care și-a scos câinii la plimbare pe plajă

Un bărbat de 54 de ani din Marea Britanie care și-a scos la plimbare câinii pe plajă a descoperit un schelet vechi de 65 de milioane de ani.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.