"Descoperire fenomenala". Britanicii au gasit 8 barci preistorice in albia unui rau

Ultima actualizare: 07-06-2013 06:48
barci

Opt barci preistorice au fost gasite in regiunea Cambridge, Marea Britanie, oamenii de stiinta numind descoperirea una record pentru Epoca Bronzului.

Cele 8 barci, una dintre ele cu o lungime de aproape 9 metri au fost gasite la marginea orasului Peterborough, relateaza The Guardian.

Barcile au fost scufundate intentionat in urma cu 3000 de ani si reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri datand din Epoca Bronzului, realizate in Marea Britanie, mai ales tinandu-se cont de cat de bine s-au pastrat vasele.

Cele 8 barci, unele dintre ele fiind acoperite cu inscripitii si desene, au fost dezgrozapte din albia unui rau inamolit.

"Cand am gasit prima barca, toata lumea era incantata, apoi am mai gasit una si inca una si nu ne venea sa credem. O barca este o descoperire remarcabila, 8 reprezinta una fenomenala" a povestit arheologul Ian Panter.

Barcile au fost intentionat scufundate in rau iar arheologii se chinuie sa inteleaga semnificatia acestei descoperiri. Echipa de arheologi de la Cambridge asteapta rezultatele datarii cu carbon-14 pentru a afla exact varsta barcilor.

Descoperirea nu ofera explicatii doar despre tehnicile de constructie a barcilor in Epoca Bronzului, dar si despre modul in care oamenii au reusit atunci sa treaca peste schimbarile climatice. In urma cu 4000 de ani, crestea nivelului oceanelor a dus la inundarea uscatului in acea parte a Angliei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO