Cercetătorii NASA, mai aproape ca niciodată de Soare. Ce au descoperit

Ultima actualizare: 08-12-2019 09:18

Cercetătorii NASA au ajuns mai aproape ca niciodată de Soare. Au făcut-o cu ajutorul unei sonde spaţiale, trimisă să adune informaţii despre steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră.

Vehiculul, care a costat un miliard şi jumătate de dolari, le-a transmis deja primele concluzii, dezvăluind astfel o mică parte din secretele astrului.

Se află în inima sistemului nostru solar, dar din multe multe puncte de vedere, Soarele reprezintă încă un mister.

Sonda solară Parker are însă misiunea de a rezolva această enigmă. De mărimea unui autoturism, vehiculul spaţial este echipat cu un scut termic foarte gros, cu ajutorul căruia poate rezista unor temperaturi de peste 1.370 de grade Celsius.

Din imaginile recepţionate până acum de cei de la NASA, aceştia au decoperit că în jurul Soarelui există o zonă fără particule de praf cosmic.

În rest, astrul este înconjurat de praf stelar care provine de la comete sau asteroizi foarte mici.

Dr. Aleida Higginson, cercetător la Facultatea de Fizică John Hopkins: „Aceste particule de praf circulă de fapt în spirală către Soare și se ciocnesc între ele, spărgându-se în bucăți din ce în ce mai mici.”

Pe parcurs ce aceste bucăți mici se apropie tot mai mult de Soare, ele sunt vaporizate complet, fie din cauza luminii sau a presiunii foarte puternice din partea Soarelui, care le trimite cât mai departe în spaţiu.

În plus, cei de la NASA vor să afle de ce atmosfera exterioară a Soarelui, coroana, mai exact, are temperaturi mult mai mari decât cele existente pe suprafaţa astrului.

Potrivit specialiştilor americani, coroana Soarelui atinge temperaturi de peste un milion de grade Celsius, în timp ce temperatura de pe suprafaţa lui ar fi de aproximativ 6.000 de grade Celsius.

Sonda solară a început să transmită primele date despre câmpul magnetic şi vântul solar, care vor permite oamenilor de ştiinţă să prevină problemele privind reţelele de comunicaţii de pe Pământ.

Dr Eric Christian, cercetător NASA: „Pe Terra suntem protejați de câmpul magnetic și de atmosfera Pământului. Dar când ești în spațiu, departe de acest câmp magnetic al Terrei, furtunile solare pot fi un pericol nu numai pentru astronauți ci și pentru vehiculul spaţial. Sonda Parker obține informații care ne vor permite, în viitor, să prognozăm aceste furtuni solare așa cum meteorologii prognozează vremea pe Pământ. ”

Distanţa medie dintre Soare şi Terra este de 150 de milioane de kilometri. Lansată anul trecut, sondă solară Parker s-a aventurat până acum la 25 de milioane de kilometri de Soare.

Cu cât se apropie mai mult de Soare viteză sondei va crește, urmând să ajungă la o viteză de aproape 700 de mii de km pe ora. Că să va faceți o idee.. asta înseamnă că distanță dintre București și Los Angeles ar putea fi străbătută cu un astfel de vehicul într-un minut. Misiunea este prevazută să dureze şase ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO