2013, an cu fenomene extreme si nivel record al marilor. Ce ne asteapta in urmatoarea perioada
Anul 2013 a fost marcat de fenomene extreme, asa cum arata recentul taifun Haiyan, si un nivel record al nivelului marilor, a auntat miercuri ONU, relateaza AFP.
Potrivit datelor provizorii (cele definitive sunt prevazute pentru martie 2014), difuzate miercuri de Organizatia mondiala de meteorologie, o agentie specializata a ONU, 2013 este in proces de a deveni unul dintre cei zece cei mai calzi ani de la inceputul masuratorilor moderne, in 1850.
"Nivelul mediu al marii a atins un nou record in martie 2013", afirma expertii. "Acest nivel s-a ridicat cu un ritm mediu de 3,2 milimetri pe an (...), ceea ce este aproape de ritmul de aproximativ 3 milimetri pe an observat timp de un deceniu, in 2001-2010, si este dublu fata de cel inregistrat in secolul al XX-lea, de 1,6 milimetri pe an", avertizeaza ei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Primele noua luni ale anului se afla, la egalitate cu 2003, pe locul al saptelea in randul celor mai calde de pana in prezent.
Majoritatea regiunilor au cunoscut temperaturi peste medie, in special Australia, nordul Americii de Nord, nord-estul Americii de Sud, Africa de Nord si o mare parte din Eurasia.
Perioada ianuarie-septembrie 2013 a fost mai calda decat cea corespondenta din 2011 si 2012, cand fenomenul climatic La Nina a provocat o racire.
Potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud, "nivelul marii va continua sa creasca din cauza topirii calotei glaciare si a ghetarilor.
Peste 90 la suta din caldura suplimentara provenita de la gazele cu efect de sera este absorbita de oceane, care vor continua sa se incalzeasca si sa se dilate timp de sute de ani".
Or, subliniaza el, "continutul mondial de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera in atmosfera a atins noi culmi in 2012 si ne asteptam ca acesta sa atinga niveluri fara precedent din nou in 2013. Aceasta inseamna ca ne indreptam spre un viitor mai cald".