Noile stadioane Dinamo şi Dan Păltinişanu au primit „undă verde” de la Mediu. Se vor ridica la standardele UEFA | FOTO

stadion dinamo dan paltinisanu
Colaj foto: ANPM

Două stadioane de fotbal la standarde UEFA şi unul de Liga 1 au primit "undă verde" din punct de vedere al protecţiei mediului, în cursul anului 2023, informează, vineri, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Potrivit unui bilanţ al ANPM, care include cele mai importante proiecte avizate la nivel naţional, cele două stadioane sunt: Arenele Dinamo, din Bucureşti, şi Dan Păltinişanu, din Timişoara. Acestea vor respecta standardele UEFA şi urmează să fie construite pe vechile amplasamente, după demolarea construcţiilor existente.

"Am făcut un bilanţ, împreună cu Agenţiile pentru Protecţia Mediului din toată ţara, iar proiectele mari destinate sportului, care au fost avizate în cursul anului trecut, se află printre cele mai importante şi aşteptate investiţii, în municipiile Bucureşti şi Timişoara. Este vorba despre două stadioane celebre din România, care, de la gloria de altădată, au ajuns, în prezent, cel mult baze de antrenament: Dinamo Bucureşti şi Dan Păltinişanu, din Timişoara. De asemenea, tot în Timişoara a mai fost aprobată construirea unui stadion, pe structură metalică, pentru meciuri interne şi antrenamente de rugby, evenimente sociale/culturale şi concerte", a declarat preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

Stadionul Dinamo

Lucrările la stadionul Clubului Sportiv Dinamo, din şoseaua Ştefan cel Mare nr. 7-9, sector 2, una dintre cele mai celebre arene din ţară, ar putea începe în acest an, dacă Hotărârile de Guvern privind finanţarea şi, respectiv, demolarea construcţiilor de pe actualul amplasament vor fi aprobate.

Citește și
Florinel Coman
„Lor le dedicăm victoria”. Florinel Coman, prima reacție după victoria cu Dinamo
Ce face azi Roxana Călin, doctoriţa care şi-a ucis şi tranşat rivala în dragoste. Crima pasională care a şocat România în anii ‘90
stadion dinamo

Conform oficialilor CS Dinamo, până la obţinerea de către Compania Naţională de Investiţii şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a HG de finanţare, CS Dinamo a finalizat etapa de expertizare tehnică necesară demolării vechiului stadion Dinamo şi clădirilor de pe suprafaţa alocată noii arene, în vederea determinării soluţiilor pe baza cărora se va obţine ulterior, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor, Hotărârea de Guvern pentru demolare.

Conform proiectului, pentru care APM Bucureşti a emis Decizia etapei de încadrare, construcţia se va desfăşura pe 175.377 de metri pătraţi şi va avea 25.000 de locuri în tribune. Stadionul ar urma să obţină şi acreditare UEFA pentru competiţii internaţionale de fotbal, însă va putea găzdui şi meciuri de rugby, potrivit Agerpres.

Stadionul „Dan Păltinișanu”

Consiliul Judeţean Timiş este titularul proiectului privind construirea unui stadion cu capacitatea de 30.000 locuri, în str. Ştefan Covaci, nr. 1, din Timişoara, pe amplasamentul vechiului stadion Dan Păltinişanu, închis în urmă cu doi ani pentru competiţii şi folosit în prezent doar ca bază de antrenament, pentru fotbal.

stadion dan paltinisanu

Proiectul, pentru care APM Timiş a emis Decizia etapei de încadrare, în cadrul procedurii privind emiterea Acordului de mediu, propune demolarea stadionului existent şi construirea unuia nou, care va corespunde cerinţelor de acreditare UEFA. Arena va putea găzdui meciuri de nivel naţional (Liga 1), cu spectatori şi internaţional (meciuri amicale, de calificare, precum şi competitii europene până la nivelul semifinalelor).

Capacitatea stadionului va fi de 30.000 locuri pe scaune, cu tribune în totalitate acoperite, iar în cazul concertelor, capacitatea este estimată la 40.000 de spectatori. Şi în acest caz, atât pentru demolare, cât şi pentru finanţarea lucrărilor sunt necesare două Hotărâri de Guvern.

Stadionul „LEGO”

Proiectul primului stadion construit în Timişoara după Revoluţie, care aparţine municipalităţii Timişoara, cunoscut de locuitorii metropolei drept stadionul LEGO, se va numi "Eroii Revoluţiei" şi va fi realizat pe Calea Buziaşului, pe structură metalică, fiind prima construcţie de acest fel, de la zero, după Revoluţia din 1989.

stadion lego timisoara

Prin proiect se propune amenajarea de terenuri de sport şi construirea stadionului pe structură metalică, pe o suprafaţă de 52.668 mp, din care suprafaţa construită desfăşurată va fi de 12.954 mp.

Viitoarea arenă va avea aproximativ 10.000 de locuri în tribune şi va găzdui atât competiţii oficiale de fotbal, cât şi antrenamente ale echipelor din centrele de copii şi juniori. Pe lângă fotbal în cadrul stadionului se vor putea desfăşura meciuri şi antrenamente de rugby, evenimente sociale/culturale şi concerte. Şi pentru acest proiect, APM Timiş a emis Decizia etapei de încadrare, în cadrul procedurii privind emiterea Acordului de mediu.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
Citește și...
„O veste minunată”. Stadion de lux într-un mare oraș din România. Valoarea construcției se ridică la 115 milioane de lei
„O veste minunată”. Stadion de lux într-un mare oraș din România. Valoarea construcției se ridică la 115 milioane de lei

Viceprimarul municipiului Timişoara, Cosmin Tabără (PNL), a anunţat că documentaţia pentru viitorul stadion de la Timişoara este gata şi a fost emisă şi Autorizaţia de Construcţie.

„Lor le dedicăm victoria”. Florinel Coman, prima reacție după victoria cu Dinamo
„Lor le dedicăm victoria”. Florinel Coman, prima reacție după victoria cu Dinamo

Florinel Coman, atacantul echipei FCSB, crede că Derby de România trebuia să se joace pe un stadion mai mare. De mâine, spune el, ne concentrăm pe meciul din Conference League.

Grandiosul stadion „Camp Nou” va fi remodelat. FC Barcelona își va disputa meciurile de acasă pe altă arenă | VIDEO
Grandiosul stadion „Camp Nou” va fi remodelat. FC Barcelona își va disputa meciurile de acasă pe altă arenă | VIDEO

FC Barcelona nu va mai juca vreme de 18 luni pe „Camp Nou”, deoarece grandioasa arenă va intra într-un proces de renovare. Costul modernizării va depăși 1,5 miliarde de euro.

Recomandări
Momentul în care s-a tras asupra lui Trump la mitingul din Pennsylvania.
Momentul în care s-a tras asupra lui Trump la mitingul din Pennsylvania. "Glonțul mi-a străpuns urechea". VIDEO

O persoană înarmată a tras, sâmbătă, cu arma spre Donald Trump, în timpul unui miting electoral deșfășurat în Butler, Pennsylvania.

Reacția lui Joe Biden după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Mesajul tranșant transmis de liderul SUA
Reacția lui Joe Biden după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Mesajul tranșant transmis de liderul SUA

„Nu este loc în Statele Unite pentru asemenea acte de violență”, a fost mesajul tranșant al președintelui american Joe Biden, la aproximativ două ore de la atentatul asupra rivalului său.

Ce le-a cerut Donald Trump, aflat în șoc, agenților din Secret Service imediat după ce a fost împușcat: „Lăsați-mă să-i iau!”
Ce le-a cerut Donald Trump, aflat în șoc, agenților din Secret Service imediat după ce a fost împușcat: „Lăsați-mă să-i iau!”

Donald Trump - fostul președinte american care vizează un nou mandat - a fost ținta unei tentative de asasinat. Un individ înarmat, posibil cu o pușcă, a deschis focul în timp ce Trump se adresa mulțumii de pe scenă, la un miting electoral.