Eroii de la Europenele de Gimnastica, premiati de Guvern. Ce sume infime castiga antrenorii

24-04-2013 19:59


Campionii de la Moscova Larisa Iordache, Diana Bulimar, si Flavius Kotzi au fost premiati de Guvern. Sportivii romani care au cucerit 7 medalii la Campionatele Europene din Rusia au primit in total 440 de mii de lei.

La ceremonie au participat si antrenorii lotului de gimnastica Octavian Belu si Mariana Bitang.

Campionii Larisa Iordache, Diana Bulimar si Flavius Kotzi au fost aplaudati indelung.

Pentru cele 7 medalii obtinute, sportivii au primit in total 440 de mii de lei.

Larisa Iordache a castigat cele mai multe medalii la europene: aur la barna si argint la individual compus, sarituri si sol. Campioana are 16 ani si ultimii 10 si i-a petrecut in sala de sport.

"Sacrificii sunt, insa nu sunt foarte mari daca iti doresti mult sa ajungi acolo sus, faci tot ce-ti sta in putinta pentru a reusi."

Si prietena ei cea mai buna, Diana Bulimar, s-a intors de la Moscova cu o medalie din argint la barna si una din bronz la sol. Timisoreanca nascuta in 1995 si-a inceput cariera la 4 ani. Hotarata si plina de energie, Diana a reusit sa obtina numeroase medalii la competitiile internationale. Si nu are de gand sa se opreasca aici.

"Obiectiv: sa-mi cresc notele la toate aparatele de dificultate si sa mi le execut cat mai bine."

Si antrenorii confirma ca in spatele medaliilor obtinute la Moscova se ascund luni intregi de munca.

"Antrenori sunt in fiecare zi in sala si trebuie sa aiba suportul moral venit dinspre cel material pentru a intra cu rabdare si dorinta de a face performanta in fiecare zi."

Eforturile campionilor si antrenorilor ar trebui dublate si de sprijinul statului, pentru ca sportivii au nevoie de sali moderne de antrenament si echipamente.

Antrenoarea Mariana Bitang a declarat ca Federatia Romana de Gimnastica nu are cadrul legislativ pentru a oferi salarii decente antrenorilor.

"Contractul nostru a incetat in august 2012. Normal ar fi sa se creeze un cadru legal pentru ca fiecare federatie sa isi poata plati in limita decenta antrenorii. Federatia este extrem de limitata de capitolele legale care sunt in vigoare acum. Deci trebuie ceva modificat pentru ca dansii te pot angaja acum pe un salariu de 900, 1.200 de lei, ceva de genul acesta. Nu am facut munca patriotica (n,.r. - la europene), am facut un lucru normal, fara a cere nimanui nimic in schimb. Dar noi nu pledam aici neaparat pentru noi, este vorba despre colegii nostri mai tineri care vor prelua stafeta de la noi in viitorul apropiat si nu este firesc ca ei sa munceasca pe salarii de 900, 1.200 sau 1.500", a spus Bitang.

VIDEO PROTVPLUS.RO