Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita cu un Google Doodle. Surpriza de 8 MARTIE pentru doamne si domnisoare

Ultima actualizare: 10-03-2014 00:13
Google Doodle

Google sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii cu un logo dedicat doamnelor si domnisoarelor din intreaga lume. Logo-ul celebreaza data de 8 MARTIE printr-o inregistrare in care femei de diferite rase si nationalitati transmit "La multi ani!".

Noul logo interactiv este un material video care cuprinde femei de diferite rase, nationalitati si varste, dar si din domenii de activitate distincte, toate transmitand urari de Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita pe 8 MARTIE.

Cum a fost aleasa data de 8 MARTIE drept Ziua Internationala a Femeii

Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita pe 8 MARTIE, a fost mai intai un simbol al luptei pentru drepturile femeilor care munceau, apoi o sarbatoare a mamelor in tarile din fostul bloc sovietic, iar in prezent este un prilej de bucurie si rasfat pentru toate femeile din lume.

Ziua Internationala a Femeii si a mamei este sarbatorita inca din Antichitate, cand grecii o celebrau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Data de 8 MARTIE a fost aleasa drep Ziua Internationala Femeii abia in anul 1913.

Ziua Internationala a Femeii, in date cronologice

8 MARTIE, Ziua Internationala a Femeii - In Anglia anilor 1800 se sarbatorea “Duminica mamei”, in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui. In timp, femeile au inceput sa ceara mai multe drepturi, in special dreptul la vot si la munca, iar prima zi a femeii a fost aleasa pe 28 februarie 1909 in SUA, la initiativa Partidului Socialist, care sustinea emanciparea femeilor.

In 1910, la Copenhaga a avut loc o conferinta a femeilor, unde au participat sindicate, cluburi ale femeilor si partide socialiste din 17 tari. Un an mai tarziu a fost aleasa Ziua Internationala a Femeii, pe 19 martie, ea fiind sarbatorita mai intai in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Atunci, aceasta zi era o buna ocazie pentru ca femeile sa-si faca auzita vocea si sa ceara mai multe drepturi.

flori,ziua mortilor

8 MARTIE, Ziua Internationala a Femeii - Ziua de 8 MARTIE a fost aleasa abia in 1913, iar de atunci aceasta data a ramas neschimbata. Conform traditiei, pe 8 martie, iubitele, mamele, sotiile si colegele primesc de la barbati flori si diferite cadouri.

In unele tari, printre care si Romania, aceasta sarbatoare echivaleaza si cu Ziua Mamei, cand copiii le ofera mamicilor cadouri.

1975 a fost declarat "Anul International al Femeii" de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Incepand cu acest an, Ziua Internationala a Femeilor a fost adoptata de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta ei.

Multe s-au intamplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecandu-se in Iran, in 1982, cand femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existentei lor: si-au dat la o parte, intreaga zi, valul care le acoperea fata.

Unde se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii
In prezent, Ziua Internationala a Femeii este sarbatorita in Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. In China, femeile au dupa-amiaza libera de 8 martie.

Idei de urari si Mesaje 8 MARTIE - ZIUA FEMEII
- Cand 8 Martie rade-n prag si e sarbatoare, darul pentru mama mea este un sarut si-o floare.
- De Ziua femeilor... Ce as putea sa-ti doresc mai mult decat sa ai in suflet vesnic primavara?
- Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc un 8 Martie special!
- Fie ca primavara iubirii sa va inunde sufletul cu bucurie si cu parfumul tuturor florilor sale. Va doresc un 8 Martie cat mai frumos!
- Cand ma uit afara, vad doar vant si ploi. Cand ma uit la cer, e mereu innorat si cenusiu. Dar cand ma uit la tine stiu ca va veni timp frumos, pentru ca tu esti soarele si primavara mea.


 
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO