Ziua Donatorului de Organe, aniversata in toata tara. Medici si pacienti transplantati au participat la slujbe de comemorare
In toata tara a fost aniversata Ziua Donatorului de Organe. Medicii impreuna cu pacientii transplantati au participat la slujbe de comemorare, in semn de recunostinta.
Cei care au fost pe listele de asteptare spun ca isi amintesc cu groaza de orele petrecute la dializa, aproape fara speranta. De la inceputul acestui an, la Centrul de Transplant din Iasi a fost un numar record de interventii - 20 pana in luna iulie, fata de 15 pe tot parcursul anului trecut.
Un pacient recunoscator implineste in octombrie 40 de ani si se bucura ca poate fi din nou stalpul casei pentru a-si creste cei doi copii. Dupa ani de suferinta si apoi de dializa a primit un rinichi in urma cu doi ani, chiar in ziua de Florii. Acum spune ca holurile spitalului ii amintesc de lunga asteptare care parca il imbatranea cu zile.
Balan Cristinel, pacient transplantat: Esti dependent toata ziua de aparatul ala, de trei ori pe saptamana, nu credeam ca o sa mai am sansa sa ajung un om normal.
Reporter: Ce stiti de donator?
Pacient: Mi s-a spus ca e o fata de 17 ani.
Petrica avea 20 de ani cand a aflat ca unul dintre rinichii nu mai functioneaza. Un donator in moarte cerebrala a fost sansa lui pentru o viata normala.
Petrica Boghean, pacient transplantat: "Eram in salon si faceam dializa. Am fost sunat si mi s-a zis sa vin dimineata pentru transplant, acum muncesc, am o viata normala, pot sa fac orice, mai merg la fotbal."
Si preotii s-au implicat si incurajeaza donarea de organe. Totusi, numarul pacientilor de pe listele de asteptare este inca mare, spun medicii specialisti.
Ionut Nistor, specialist nefrologie: "Lista de asteptare la nivel national, pentru pacientii cu insuficienta renala, este de 4000 de persoane. Pentru Iasi sunt aproximativ 350 pacienti pe lista de asteptare."
Centrul de Transplant din Iasi a reusit performanta de a avea o rata de supravietuire a pacientilor de 99%, fata de 90 la suta cat este media europeana.
Prof. dr. Adrian Covic, sef Centru Transplant Renal Iasi: "Rezultatele centrului din Iasi sunt cele mai bune din tara, printre cele mai bune din Europa, atat ca supravietuire la un an, cat si pe termen lung."
Statisticile arata ca la nivel european, in fiecare zi, in medie, 16 oameni au murit in timp ce asteptau un transplant. Pe listele de asteptare din tarile Uniunii sunt 86 de mii de pacienti care au nevoie vitala de un organ
Luni la Spitalul Parhon a avut loc o slujba de comemorare a donatorilor de organe. Pe langa personalul medical au fost prezenti si pacienti din toata regiunea Moldovei, care au beneficiat de un transplant renal. Acestia au spus ca nu este zi in care sa nu se roage pentru cei care le-au salvat viata.
Este important de mentionat ca datele despre donator sunt confidentiale. Au fost prezenti la eveniment si reprezentanti ai Asociatiei Transplantatilor care au in plan o campanie ampla de informare si incurajare pentru donare de organe.
Medicii spun insa ca se resimte deficitul de personal dar si sustinerea financiara.Acum, in Centrul de Transplant din Iasi sunt monitorizati in total 450 de pacienti care au beneficiat de transplanturi.