Zeci de batrani din Constanta, pacaliti prin metoda "accidentul". Politistii au prins patru suspecti

05-03-2015 17:05


In ciuda avertismentelor venite de la politie, tot mai multi batrani sunt pacaliti prin "metoda accidentul".

Doar in ultimele 24 de ore, trei femei au fost inselate, la Constanta, dupa ce saptamana trecuta, o alta din Deva le-a dat escrocilor 90 de mii de lei. Batranii sunt victime sigure, spun ingrijorati politistii. Tin banii in casa si se sperie usor in situatii limita.

Pensionarii le-au platit indivizilor zeci de mii de lei crezand ca banii ajung la avocatii care chipurile le apara copiii in cazul unor accidente grave.

Indivizii bat mai intai la usile batranilor, se recomanda ca fiind de la Politie si spun ca au nevoie de informatii despre ei si familie. Afla astfel daca au copii sau daca au reusit sa puna ceva bani deoparte. Apoi trec la fapte: ultima lovitura a retelei de escroci a fost chiar joi dimineata, la o doamna mult prea increzatoare:

"M-a sunat pe fix si a vorbit cat a vorbit pe fix si zice mama si zice ca am avut accident la ora 10 pe trecerea de pietoni, am lovit un copil. Si zice ti-l dau pe avocatul meu. Sunt avocatul lui si incerc sa vorbesc cu parintii copilului ca sa nu-i faca dosar penal si sa-i platim operatia si imi trebuie 10 mii de euro", a povestit o victima, Ioana Radulescu.

Credula, femeia a strans toate economiile familiei si s-a intalnit cu indivizii: "Le-am dat foarte multi bani, am dat 2.400 de euro, 2.000 de dolari si 10 milioane de lei", a mai spus Radulescu.

Miercuri dupa amiaza, o alta pensionara de 71 de ani din Constanta a fost pacalita prin aceeasi metoda: "Da telefon, nici buna ziua si zice doamna, baiatul dumneavoastra a facut un accident, mi s-au muiat picioarele. Si tatal copiilor vrea o suma de bani ca sa nu-i faca dosar penal. Pai cati bani vrea? Pai 70 de mii, i-am pus acolo pe masa si ea nici buna ziua s-a uitat, asa i-am dat banii si a plecat... in doua minute a venit baiatul", a spus cealalta victima, Elena Stanciu.

Fenomenul pare a fi scapat de sub control in ciuda numeroaselor avertismente facute de politisti.

"Nu trebuie sa se dea bani, sub nicio forma bani niciunei persoane necunoscute care apeleaza telefonic si sustine faptul ca este avocat, politist sau procuror si solicita sume de bani pentru rezolvarea acestor evenimente, asa zise evenimente", a spus Carmen Serbanescu, IPJ Constanta.

Sumele mari pe care batranii le dau escrocilor se explica si prin faptul ca ei prefera sa isi tina banii in casa si nu in banci, dupa cum explica si sociologii.

"Chiar daca nu fac o analiza deliberata costuri-beneficii ei intuitiv cred ca e bine. Este si vorba romaneasca "sa ai un ban in casa" nu te lasa fara un ban in casa", spune sociologul Petru Ilut.

Numai in ultima luna si jumatate, la Constanta, peste 30 de batrani au fost pacaliti prin metoda accidentul. O batrana de 85 de ani a dat suma uriasa de 60 de mii de lei. Recordul il detine insa o femeie de 76 de ani din Deva care a pierdut saptamana trecuta nu mai putin de 90 de mii de lei. Fenomenul pare scapat de sub control, in ciuda numeroaselor avertismente si campanii facute de politie.

Joi seara, politistii au prins patru indivizi din Braila care fac parte dintr-o retea care a pacalit in aceasta saptamana mai multe victime din Constanta. Suspectii aveau asupra lor zeci de mii de lei.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO