„Bătălia” mucenicilor, de 9 martie, în pură tradiție românească. Câștigă fără drept de apel mucenicii moldovenești
9 martie este, în vremurile noastre, ziua mucenicilor. Creștinii ortodocși rememorează sacrificiul celor 40 de soldați care credeau în Iisus, deveniți martiri acum un mileniu și jumătate, pentru credința lor.
În târguri, patiserii și magazine, oamenii au stat la coadă pentru sfințișori plămădiți din cocă de cozonac, însiropați și presărați cu nucă, dar și cei fierți în supă dulce cu miere și scorțișoară.
Ce n-au reușit foaia de varză și cea de viță în privința sarmalelor, au izbândit mucenicii. I-au împărțit pe români în două grupuri, la masa din bucătărie:
-Copți sau fierți? -Mucenicii? Copți.
-Îi prefer pe aceștia pe care-i știam de mică. -Supa! -Exact.
-Copți.
Ambele feluri au coajă rasă de citrice și miere.
Supa din opturi uscate e gata după câteva clocote, ba chiar cei comozi pun în loc covrigei vanilați. Ursuleții la tavă- că li se mai spune și așa- sunt pregătiți în câteva ore.
Vizual, câștigă fără drept de apel mucenicii copți în cuptor. Rotofei, rumeniți și presărați- ar trebui din belșug- cu o ploaie de nucă pisată amestecată cu zahăr. La miros se aseamănă mult, dar textura și gustul sunt clar diferite. În oală, mucenicii ștanțați se fac moi și gumoși, iar zeama prinde o tentă maro de la coaja de nucă. Dar miezul urcă la suprafață, doar să-l culegi cu o lingură!
Femeie: „Da da, eu îs bucovineancă, și la noi se fac din aluat de cozonac.”
Reporter: Nu ați încercat din aceștia, zeamă?
Femeie: „Nu!”
Unii nici n-ar gusta, alții ar mânca neobosiți până la fundul cazanului.
Cele 40 de pahare
Este și ziua bărbaților și se beau 40 de pahare de băutură. Tradiția nu precizează la câți domni ar trebui să se împartă mulţimea de pahare. Între timp, doamnele învârt cu dexteritate, pe degete, sfințișori însiropați.
„Fiecare are tactica lui. Se pot împleti” spune o gospodină.
Împletiturile vor imita, la final, semnul infinitului. Sau al peștelui, simbolul creștinismului din primele veacuri.
Mucenicii de post, fără lapte și ouă, sunt mai greu de făcut. Așa că unii clienți i-au schimbat pe un langoș fierbinte cu zahăr ori un buchet cu churros, însoțit de sosuri călduțe de ciocolată și caramel.