Zapezile au distrus un monument istoric unic in tara. Inchisoarea Doftana a ajuns o ruina

Dată publicare: 13-03-2012 07:38
Dată actualizare: 03-11-2012 16:43


Trecerea timpului si nepasarea autoritatilor au adus in ruina un monument istoric unic in Romania. Inchisoarea Doftana, din comuna prahoveana Telega, se prabuseste cate putin in fiecare zi.

Din cauza zapezii din aceastra iarna, aproape tot acoperisul s-a prabusit.

Ruinele au fost scoase insa la vanzare, la exorbitantul pret de 1,2 milioane de euro.

Penitenciarul a fost construit in 1895 de regele Carol I, dupa modelul unei inchisori belgiene si avea aproape 400 de celule.

De-a lungul timpului, aici au fost inchisi comunistii Nicolae Ceausescu si Gheorghe Gheorghiu Dej, dar si legionarii Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima.

In anii '70, inchisoarea a devenit muzeu, insa din 1989 a ramas in parasire. In acesta iarna, din cauza greutatii zapezii, acoperisul s-a prabusit aproape in totalitate.

Zidurile inchisorii au fost puternic afectate si de cutremurele din 1977, 1986 si 1990.

Cladirile, care se intind pe patru hectare, au fost scoase la licitatie anul trecut. E drept ca pretul i-a tinut departe pe investitorii care intentionau sa faca aici un sanatoriu pentru bolnavii de cancer.

Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega: "Am facut o evaluare cu un specialist al Ministerului Culturii. Valoarea s-a ridicat la un milion doua sute si vreo 16.000 de euro. Respectivul nu a mai fost interesat, spunand ca valoarea este mare"

Specialistii spun ca locul mai poate fi salvat.

Constantin Stere, director Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Prahova: "Se poate salva in totalitate. Din punctul meu de vedere eu as da aceasta cladire gratuit, pe un euro, ca sa fie procedura legala, si i-as fixa obligatia sa o restaureze."

In ultimii ani, diversi intreprinzatori au vrut sa faca aici hotel, centru de distractii, teren de paint-ball sau clinica medicala. Au disparut insa unul dupa altul si inchisoarea Doftana risca sa devina doar o amintire.


VIDEO PROTVPLUS.RO