Vin ploi si alte inundatii! Noi avertizari date de meteorologi si hidrologi

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 12 August 2012 07:48
Data publicarii: Duminica 11 Iulie 2010 00:00
Categorie: Social
avertizare meteo

Este cod galben de ploi in Moldova si Carpatii Orientali. Si hidrologii atrag atentia ca este cod galben de inundatii pe Mures, Olt, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna, Baseu, Jijia, Barlad. Codul rosu pentru raul Prut se mentine.

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi, valabila duminica, pana la ora 21.00, pentru zona Moldova si Carpatii Orientali, unde vor cadea adverse, vor fi descarcari electrice, fiind conditii de grindina.

"In Moldova si in zona Carpatilor Orientali temporar instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si conditii de grindina, iar cantitatile de apa vor depasi local 25 de litri pe metru patrat si, izolat, 50 de litri pe metrul patrat", arata in avertizare Administratia Nationala de Meteorologie.

Se asteapta ploi abundente in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Harghita, Covasna, Neamt, Bacau, Vrancea si in partea nordica a Buzaului. Sursa citata precizeaza ca instabilitati atmosferice vor fi si in celelalte regiuni, dar pe arii mai restranse.

Pe de alta parte, hidrologii au instituit o avertizare de Cod galben de inundatii pe Mures, Olt, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Putna, Baseu, Jijia, Barlad. Avertizarea este valabila pana luni, la ora 16.00.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor anunta ca se instituie Cod galben pe afluentii raurilor: Suceava (Brodina, Sucevita, Solonet, Pozen, Somuz)-judetul Suceava, Moldova (Moldovita, Suha, Humor, Pluton)-judetele Suceava si Neamt, Bistrita-amonte acumularea Izvorul Muntelui (Bistricioara, Bicaz, Tarcau, Neagra, Cracau)-judetul Neamt, Trotus (Asau, Tazlau, Uz, Casin, Oituz)-judetul Bacau, Racatau, Barnat-judetul, Putna superioara-judetul Vrancea, Baseu, Jijia (Buhai, Sitna, Miletin, Bahlui, Nicolina)-judetele Botosani si Iasi, Barlad (Sacovat, Racova, Vaslui, Simila, Tutova, Berheci, Zeletin, Tecucel, Suhu, Geru, Elan, Chineja)-judetele Bacau, Vrancea, Vaslui si Galati, Mures superior-judetul Harghita, Olt superior (Madaras, Turia, Borosneu, Covasna)-judetele Harghita si Covasna.

Hidrologii sustin ca vor fi cresteri de debite, se vor depasi cotele de atentie si vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale.

Sursa citata precizeaza ca ramane valabila avertizarea emisa sambata. Hidrologii au instituit avertizare de Cod rosu, incepand de sambata, ora 16.00, pana luni, ora 16.00, pe raul Prut, pe sectorul Radauti-Prut-Stanca Costesti, judetul Botosani, si pe sectorul Stanca-Dunare, aferent judetelor Botosani, Iasi, Vaslui si Galati.

"Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica, pentru urmatoarele 24 de ore se instituie avertizarea de Cod rosu, incepand de sambata, pe raul Prut, sector Radauti Prut - Stanca Costesti (judetul Botosani) si pe sectorul Stanca aval -Dunare aferent judetelor Botosani, Iasi, Vaslui si Galati", informeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Totodata, hidrologii instituie avertizare de Cod protocaliu, pe raul Prut, statia Oroftiana, in intervalul 10 iulie-11 iulie, ora 6.00, iar Cod galben pe raul Crasna, aval de statia Domanesti (judetul Satu Mare), pe raul Jijia - Chiperesti - aferent judetului Iasi si Casimcea-Cheia-judetul Constanta.

De asemenea, hidrologii instituie avertizare de Cod galben pe raul Prut-Oroftiana in intervalul 11 iulie, ora 6.00-12 iulie, ora 16.00. Avertizarile hidrologice, emise sambata, ora 15.00, au fost comunicate Ministerul Mediului si Padurilor, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Administratia Nationala Apele Romane, Ministerul Administratiei si Internelor, SC Hidroelectrica SA, Administratiilor Bazinale de Ape Somess-Tisa, Prut, Dobrogea.

avertizare meteo Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
avertizare hidrologica Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Viitura Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
viitura Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Inundatii Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
ploi Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Avertizare cod galben Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Ceatalchioi, locul unde Dunarea a lovit napraznic. 160 de oameni, fara case
Ceatalchioi, locul unde Dunarea a lovit napraznic. 160 de oameni, fara case
Moldova sub amenintarea Prutului. Apa a rupt poduri si sosele in Ucraina
Moldova sub amenintarea Prutului. Apa a rupt poduri si sosele in Ucraina
Rastu Nou - satul cu sute de case, construit degeaba pentru sinistrati
Rastu Nou - satul cu sute de case, construit degeaba pentru sinistrati
VIDEO PROTVPLUS.RO
protest, capitala, bucuresti, restrictii de trafic,
Sute de taximetriști au protestat în fața Guvernului, dar au plecat acasă mulțumiți
Ministrul Sănătății explică de ce Dragnea se tratează la un spital privat. "Dă un semnal bun"
Cafenelele unde clienţii vin ca să îşi facă poze. "Pentru imagine, să vadă prietenii"
Încă un scandal cu câinele bătut într-un tramvai din București. Acuzații la adresa autorităților
Modernizări la singura secție de recuperare pentru copiii cu probleme
Sondaj: 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă țara este greșită
reabilitare blocuri
Blocurile vechi, reabilitate încet şi prost. "Curge apa în casă de câte ori plouă"
Escrocul care a strâns bani în numele unui copil bolnav s-a prezentat drept "Samariteanul"
Autorităţile vor să instruiască şi să perfecţioneze 4.000 de asistenţii maternali
Inspectoratul Şcolar Timiș nu are internet la simularea de Bac, din cauza primarului Robu
Acțiune umanitară la Oradea. Localnicii sunt invitați să doneze o pâine pentru nevoiași
Vara a venit la jumătatea lui martie. O domnişoară îi arată reporterului cum s-a bronzat