Vacanta cu peripetii! 130 de turisti s-au ales cu membrele rupte

Dată publicare: 05-01-2009 00:00
Dată actualizare: 29-09-2012 19:02


Ce-a inceput bine s-a terminat prost pentru multi dintre turistii care au optat pentru sarbatori pe partie. Peste 130 de persoane care au mers la distractie pe Valea Prahovei, ori in Bistrita-Nasaud, au plecat acasa cu maini si picioare rupte.


Salvamontistii spun ca turistii s-au dat cu sania pe partia de schiori sau pe orice deal intalnit in cale. Altii nici macar sanie n-au avut: o bucata de plastic le-a fost de-ajuns. Asa se face ca au nimerit in garduri sau copaci. Medicii de la spitalul de ortopedie din Azuga au ingrijit de sarbatori 125 de pacienti cu maini sau picioare rupte. 15 cazuri au fost chiar foarte grave si au avut nevoie de internare. 

Partia (n.r. de la Piatra Fantanele) nu e omologata, nu are protectie si reprezinta un real pericol.
Marcel Berbecar, sef salvamont Bistrita
Si pe partia de la Piatra Fantanele, din Bistrita-Nadaud, zece turisti s-au schilodit cand au cazut cu schiurile sau de pe saniuta. Aici este insa si vina administratorilor, care, spun salvamontistii, n-au instalat de ani de zile elemente de protectie.

Duminica, salvamontistii de la Piatra Fantanele au dus cu targa la spital o tanara de 23 de ani. Isi rupsese piciorul pe partia de schi. Tanara recunoaste ca a fost vina ei. A incercat o miscare din sportul extrem si a cazut. 

Au fost insa mai multi turisti, printre care si o femeie insarcinata, care s-au accidentat din cauza partiei neamenajate corespunzator.

Altfel stau lucrurile pe Valea Prahovei. Partiile sunt bune, schiorii nu prea, spun salvamontistii. Sunt multi care nu asteapta sa ia lectii de la un instructor si se aventureaza la vale.

Mai sunt si cei care isi cunosc puterile. Se multumesc cu sania sau cu un celofan. Din pacate, aleg locurile interzise, o scurtatura spre spital, dupa cum spun oamenii muntelui.

Tags: accidente, turism,


VIDEO PROTVPLUS.RO