Ursul Baloo, mascota statiunii Straja si motiv de disputa intre cabanieri si iubitori de animale

Dată publicare: 14-10-2012 19:32
Dată actualizare: 06-11-2012 08:04


Un urs crescut in captivitate a devenit motiv de disputa intre cabanierii din statiunea Straja si o organizatie de protectie a animalelor din Brasov.

Cei de la asociatia "Milioane de prieteni" sustin ca Baloo, asa cum a fost botezat animalul, ar trebui lasat in libertate.

Insa ingrijitorii sai si turistii il vor in continuare in locul in care a trait si pana acum. Cum ursul nu poate sa hotarasca singur, ramane ca tot oamenii sa-i stabileasca viitorul.

Acum 12 ani, Baloo a fost gasit ranit pe munte si dus la spital pentru a se face bine. Salvamontistilor din Straja li s-a facut mila de el si l-au adoptat, iar de atunci nu s-au mai despartit.

George Resiga, salvamontist: "Bea lapte, zeci de litri saptamanal, miere de albine, are certificat medical".

Turistii care merg in statiune s-au imprietenit repede cu ursul si il viziteaza de fiecare data cand au ocazia.

Nu toata lumea este incantata, insa, de soarta lui Baloo, care este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari ursi crescuti in captivitate in Europa in momentul de fata.

Liviu Cioineag, managerul Rezervatiei Liberty Zarnesti: "In nicio tara a Uniunii Europene nu am intalnit ca un urs sa fie mascota unei statiuni turistice. Conform legii, acest urs ar trebui sa fie confiscat si adus in singurul loc autorizat pentru detinerea ursilor. Este vorba de sanctuarul de ursi din Zarnesti".

In apararea lui Baloo au sarit si 30 de turisti americani veniti in vizita la Straja, iar un student din Lupeni vrea sa scoata o revista de benzi desenate pentru a face cunoscuta povestea ursului.

Deocamdata, Baloo ramane in varful muntelui si se pregateste de hibernare, iar turistii il vor putea vedea abia la primavara.

Tags: urs, ursi, baloo, straja,


VIDEO PROTVPLUS.RO