Ultima suta de metri! Romanul se pregateste de Craciun!
O tara intreaga a cautat joi varza cu foaia cea mai fina, carnea din porcul taiat azi-noapte, daca se poate, carnatii frumos asezati in siraguri si, desigur, bradul care mai poarta inca zapada pe crengi.
Poate aici exageram usor, insa cert este ca, de la prima ora, in piete sau macelarii, dar si in magazinele mari, a fost furnicar. Cel mai probabil in foarte multe case acum sarmalele sunt gata aburinde, iar cozonacii au prins acea crusta rosiatica, de zahar ars.
Se stie ca, la romani, entuziasmul oricarui eveniment trece prin stomac. La fel si spiritul Craciunului trebuie hranit cu o sarma, o friptura de porc si, daca mai incape, o felie de cozonac.
Cu doua zile inainte de Nasterea Domnului, centrul universului este capatana de varza. In toate pietele mari, troneaza imperial butoaie imense in care gospodine cu ochi de expert cauta materia prima. Noroc ca e frig, altfel ar pleca fara voie cu iz de sarmale.
In magazin, o capatana vidata face cat un kilogram de carne, adica 15 lei.
Nu-i de mirare ca oriunde sunt jumari cu 6 lei nici n-ai loc sa treci. Si Craciunul n-ar fi Craciun, daca n-ar tremura piftia pe masa. Ghita a lasat de la el pentru poftele noastre. Mai ales ca, langa el, se vand cu spor si muraturi pentru fripturi.
Cine mai are suflu dupa lupta din piata, da batalia finala la brazi. Nu sunt nici mai scumpi, nici mai ieftini ca ieri. Sau, mai bine zis, nu exista reguli.
Un sfat final: daca n-ati luat inca de toate, odihniti-va bine si beti, dimineata, o cafea tare. Altfel aveti toate sansele sa vina batranelul cu daruri si sa va gaseasca in plina criza de nervi.