Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche sarbatoare inchinata acestui simbol crestin, a adunat pelerini cu sutele la manastirea Dervent.

Preasfintitul Siluan, episcopul Ungariei, a oficiat sfanta liturghie, mai ales ca duminica a fost si hramul lacasului de cult.

Despre crucea de leac de la manastirea Dervent se spune ca ar vindeca boli. Ca sa o atinga, oamenii au venit de la mare distanta. Un bunic care de 10 ani sufera de cancer spune ca medicii nu-l mai pot ajuta, asa ca si-a pus toata credinta in Dumnezeu.

Dintre cele 4 sfinte cruci existente la Dervent, crescute din pamant, acum mai exista 2. Cu puteri tamaduitoare, este adapostita in paraclisul din partea stanga a bisericii, iar cea mica se află in afara bisericii, in stanga altarului si la ea se vindeca animalele bolnave.

Altii, spun ca au cerut in taina ca cel de sus sa le mai dea zile. Credinciosii nu pleaca niciodata de la Manastirea Dervent fara apa sfintita luata direct de la izvor.

O minune despre care credinciosii din zona vorbesc este ca o data cu inchiderea manastirii 1959 a secat si izvorul. Si nu-si revarsa apa tamaduiroare decat de praznicul Izvorulul Tamaduirii. Dupa '90 , dupa redeschiderea izvorului, firicelul de apa care timp de 2000 de ani a sfintiint aceste locuri a renascut.

Inaltarea Sfintei Cruci este cea mai veche sarbatoare inchinata Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus. Este zi de post pentru ortodocsi, pentru ca aminteste de patimile si de moartea Mantuitorului.