"Surpriza" pentru elevii din Romania. Camerele video din clase ar putea fi dotate si cu sistem audio

07-03-2015 18:44


Camerele video din scoli vor avea si sunet. Microfoanele au fost cerute de Ministerul Educatiei, ingrijorat ca multi profesori au fost anchetati pentru ca le-ar fi dictat elevilor rezolvarile.

Costurile cu sonorizarea vor fi suportate de consiliile locale.

Sistemul video, introdus in urma cu 4 ani, va avea si sunet. Fiecare sala de examen este prevazuta cu cate 2 camere video. Una este montata in fata, iar cealalta in spatele clasei. Chiar si asa, exista unghiuri care nu sunt surprinse de cele 2 dispozitive, cum ar fi in acest caz tocul usii. Pentru a evita suspiciunile ca profesorii se retrag in astfel de colturi pentru a le sopti elevilor rezolvarile, autoritatile din educatie au cerut camere video cu sunet.

Autoritatile locale, obligate sa cumpere aceste dispozitive, trebuie sa fie atente pentru ca nu toate sunt de calitate.

''Pentru camere deja instalate, care nu suporta microfoane, este necesara cablare separat si schimbarea unor componente din sistenul video instalat. Preturile pot fi mai mari'', a spus Mihai Gheorghe, manager de produs.

Sistemul ar trebui modificat in 9.077 de centre de examinare. ''Luam in considerare aceasta prevedere cu titlul de recomandare generala, in conditiile in care prevederile bugetare permit acest lucru", a spus Sorin Campeanu, ministrul Educatiei.

''Aceasta masura ne prezuma ca posibili infractori. Noi suntem pentru transparenta examenelor", a spus Ramona Costache, directoarea unei scoli.

Conform unui ordin al ministerului, sistemele audio ar trebui implementate pana in luna iunie, inainte de inceperea examenelor nationale.

VIDEO PROTVPLUS.RO