Studiu: Aproape jumatate dintre romani se declara impotriva sexului inainte de casatorie

Ultima actualizare: 03-11-2012 13:26
oameni pe strada

Peste 80% dintre romani considera ca homosexualitatea si prostitutia sunt comportamente care nu pot avea nicio justificare. Acestea sunt principalele concluzii ale unei cercetari care a fost realizata de Fundatia Soros Romania.

Pe de alta parte, procentul celor care au aceeasi opinie despre pedeapsa cu moartea este de 76%. Astfel, concluziile acestui studiu arata ca romanii dau dovada de un conservatorism extrem.

Daca in cazul pedepsei cu moartea 7% dintre respondenti o considera justificata si 16% au o atitudine neutra, in ceea ce priveste sinuciderea lucrurile stau mult mai categoric: 92% dintre romani considera ca decizia de a-ti lua viata nu poate avea nicio justificare, in timp ce doar 2% considera ca pot exista motive intemeiate in astfel de cazuri.

In ceea ce priveste comportamentele din sfera familiei si vietii de cuplu, divortul este cel fata de care se manifesta rata de respingere cea mai scazuta: doar 39% dintre romani nu-i pot gasi nicio justificare, 18% o accepta, iar 43% se declara cu atitudine neutra.

Din aceeasi sfera a familiei, relatiile sexuale extraconjugale sunt respinse de 70% dintre concetateni, in timp ce mai mult de jumatate dintre romani accepta relatiile sexuale premaritale.

Sase din zece romani considera ca minciuna nu poate fi niciodata justificata.

Desi varsta, veniturile sau educatia influenteaza gradul de acceptabilitate al diverselor comportamente, autorii acestei cercetari sustin ca exista si o legatura cu biserica: "cu cat o persoana merge mai des la biserica, cu atat respingerea comportamentelor analizate este mai mare".

Comparativ cu date similare obtinute in alte tari europene, romanii sunt printre cei mai conservatori cetateni din Uniunea Europeana:

-► Sinuciderea este respinsa in mai mare masura doar in Cipru.
-► Homosexualitatea este respinsa in mai mare masura doar in Lituania.
-► Divortul este respins in mai mare masura doar in Malta si Polonia.

Printre cauzele posibile ale acestui conservatorism se afla atat nivelul de religiozitate ridicat al romanilor, cat si perioada indelungata de dictatura comunista.

Cercetarea „Religie si comportament religios” a fost realizata de Fundatia Soros Romania in perioada 01 – 21 iunie 2011, pe un esantion de 1.204 persoane, cu o eroare de +/- 2,9%.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO