Statul vrea să-i stimuleze pe asistații social să muncească. Motivul pentru care un bărbat nu vrea să lucreze

×
Codul embed a fost copiat

Pentru că România are nevoie de angajaţi în toate domeniile de activitate, autorităţile vor să îi stimuleze să muncească pe cei care primesc ajutoare sociale.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Muncii, persoanele care primesc bani de la stat sunt obligate să îşi caute de lucru şi s-o dovedească cel puţin o dată la 6 luni. În caz contrar, nu vor mai primi bani. Pentru a fi ajutaţi li se oferă cursuri de calificare şi li se va deconta o parte din costurile de transport.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, persoanele care primesc ajutor social, dar sunt apte de muncă, vor fi obligate să se prezinte din 6 în 6 luni la agenţiile de ocupare a forţei de muncă. Aici, reprezentanții agențiilor le vor prezenta diferite oferte de angajare.

Cei care vor reuşi să îşi găsească un loc de muncă pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni vor primi şi ajutor social timp de încă 6 luni. Cei care refuză să muncească pierd ajutorul social și abia după un an mai pot solicita acest sprijin.

În plus, persoanele sunt obligate să se înscrie în programul ,,A doua şansă" pentru a-şi finaliza studiile, iar statul va deconta transportul pentru cei care urmează astfel de cursuri la o distanţă mai mare de 5 kilometri de locuinţă. Vor fi organizate şi cursuri de recalificare pentru cei care vor să lucreze în domenii diferite.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Din păcate, mulţi refuză să muncească şi să se întreţină siguri. E mai comod să lucreze cu ziua și să încaseze ajutorul social. La începutul anului, în urmă mai multor verificări demarate de Ministerul Muncii, inspectorii au descoperit de pildă că toate cele 250 de dosare de ajutor social depuse în Clejani, Giurgiu aveau nereguli. Este și cazul unui bărbat de 44 de ani care spune că nu muncește pentru că nu are cu cine să își lase copiii.

Reporter: "Și cât merg ei la școală nu ați putea, acolo, să lucrați câteva ore?"
Bărbat: "Unde? Cine te angajează pentru două ore?"
Reporter: "Din ce trăiți?"
Bărbat: "Din alocația la copii și suplimente."

În vara anului trecut, aproape 170 de mii de persoane din țara noastră beneficiau de venitul minim garantat. Suma este de 142 de lei pe lună pentru o persoană singură și crește progresiv până la aproape 600 de lei pentru familiile formate din 5 persoane. Sociologii spun însă că asistăm la un fenoment complex care începe din copilărie. Potrivit Eurostat, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul tinerilor care studiază și lucrează.

Ana Bulai, sociolog: „Atâta vreme cât societatea presează pentru fericire individuală. Pentru bunăstarea pe cont propriu, lipsa coerciţiei din partea societăţii face ca un tânăr, dacă părinţii nu îl dau afară din casă, dacă banii sunt suficienţi pentru nevoile cotidiene, dacă prietenii nu îl atrag, să se simtă bine în confortul casei.”

Nu la fel stau lucrurile în restul ţărilor europene. În Olanda, de exemplu, aproape 60% dintre tinere între 15 și 24 de ani sunt angajaţi. În clasament urmează Danemarca, Germania și Austria.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Proiect: Beneficiarii de ajutor social, obligaţi să se prezinte din 6 în 6 luni la AJOFM
Proiect: Beneficiarii de ajutor social, obligaţi să se prezinte din 6 în 6 luni la AJOFM

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă, luni, că introduce noi măsuri de sprijin pentru formarea şi angajarea persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, precum şi a tinerilor.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.