9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Februarie 2018 08:35
Categorie: Financiar

 9 din 10 întreprinzători români ar dori ca autoritățile să renunțe la "revoluția fiscală" și să revină la vechiul sistem de impozitare, arată un sondaj al patronatelor.

Jumătate dintre patronii întreprinderilor mici și mijlocii spun că vor face disponibilizări din cauza creșterii salariului minim de la 1 ianuarie.

Sondajul făcut de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii arată că „79% dintre patroni au avut dificultăți odată cu creșterea salariului minim pe economie, iar 81% au fost nevoiți să crească și celelalte salarii.

Jumătate dintre ei spun că asta îi obligă să facă disponibilizări, iar peste 45% dintre ei spun că vor concedia între unul și 5 salariați

„Creșterea contribuțiilor pentru angajații cu program parțial la nivelul salariului minim a pus în dificultate 81 la sută dintre firme. 68% dintre ele au astfel de angajați la care salariul este mai mic decât contribuția socială minimă de 665 de lei, adică angajatul ar fi trebuit să aducă bani de acasă. Însă recentă ordonanță a Guvernului îi obligă pe patroni să plătească ei diferența”, se mai arată în sondaj.

Traian Ispasiu are o firma de mobilier tapițat cu 12 angajați, din care unul este un proiectant cu program parțial. Acesta mai are însă și alt angajator, așa că patronii comunică între ei ca să nu plătească amândoi contribuțiile majorate.

Traian Ispasiu: "Dacă este vorba de un proiectant, care poate să lucreze 2-3 ore pe zi, este un job part-time. Pentru angajații part-time trebuie să fac eu anumite hărții către alt angajator, iar acel alt angajator trebuie să facă către mine alte hărții."

Întreprinzătorul este lovit de două ori, pentru că firma lui este SRL-Debutant, care până la 31 decembrie a fost scutit de plata contribuțiilor sociale datorate de angajator. Cum însă contribuțiile s-au mutat la angajat, a pierdut acele scutiri.

Traian Ispasiu: "În momentul de față ceea ce a fost SRL-D a devenit un simplu SRL.  Din punct de vedere al resurselor umane și al cheltuielilor, undeva la minim 20% din costurile pe care le aveam înainte acum trebuie să le suport eu."

Florin Jianu, președinte CNIPMMR: "93,3% dintre întreprinzători au menționat că această pseudo-revoluție fiscală ar trebui stopată și ar trebui să revenim la situația de dinainte de 1 ianuarie 2018."

Ceea ce este însă puțin probabil să se întâmple.

 

 

10.000 de salariați au protestat la uzina Dacia față de ”revoluția fiscală” anunțată de Guvern
10.000 de salariați au protestat la uzina Dacia față de ”revoluția fiscală” anunțată de Guvern
VIDEO PROTVPLUS.RO
apartamente
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite, de 3,5 ori mai mari ca în țările de origine
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați
euro
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Volkswagen ocolește România. Ce țară a ales pentru investiția gigant din estul Europei
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut