Someri aproape de pensie, prezenti la bursa locurilor de munca pentru absolventi

×
Codul embed a fost copiat

Sute de locuri de munca, majoritatea pentru absolventii de liceu si facultate, au fost puse vineri la bataie in toata tara.

In multe locuri insa, au venit la interviuri cei trecuti de 50 de ani, si nu au prea gasit oferte. Iar in alte parti tinerilor li s-a reprosat ca nu au experienta.

Astfel de targuri organizate de Agentiile de ocupare a fortei de munca,au loc o data la sase luni.

La Baia Mare angajatorii au scos aproape 500 de joburi pentru absolventii de liceu si facultate. Insa cererile au venit din partea celor aflati in pragul pensionarii. Pentru ei, oferte n-au prea fost.

"Ma apropii de 35 de ani munciti si trebuie sa-mi gasdesc ceva ca mai am 2 ani pana la pensie. Nu stiu daca imi gasesc ca uite ei cauta doar oameni tineri", spune Ioan Chira.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Am avut 8 oferte de la agentia de somaj, dar oriunde ne-am dus criteriul a fost varsta inaintata", mai povesteste un barbat.

Angajatorii spera totusi ca si tinerii vor ajunge la interviuri.

"Pentru o persoana mai tanara e normal ca abilitatile sunt mai bine formate decat o persoana in prag de pensionare", explica Magda Georgescu, angajator.

La Targu Mures, angajatorii au avut nemutumiti sa constate ca tinerii care isi doresc un loc de munca nu au deloc experienta. Vlad este masterand la Facultatea de inginerie din Cluj si pana acum nu a muncit nicaieri.

"Se cere peste tot experienta. Angajatorul vrea experienta, dar tu de fapt n-ai unde sa faci.", spune Vlad Florin Morar, student.

La Iasi, in schimb, tinerii absolventi de facultate au ramas deceptionati de numarul foarte mic de oferte pentru ei. Asta pentru ca, din 839 de locuri de munca, doar 117 au fost pentru cei cu studii superioare.

Si la Targoviste, aproximativ doua sute de persoane au venit la bursa locurilor de munca. Unii erau atat de pesimisti incat credeau ca nici macar la salubritate nu vor reusi sa se angajeze fara spaga.

"Orice, nu conteaza, nu gasim. Am facut si cursuri de lucrator in comert, credeti ca e pe undeva? Daca ai bani, la directia de salubritate, ai bani, te duci la primar iti da postul, nu, ciao!", spune un somer.

Acest domn spune ca de trei ani isi cauta un loc de munca, dar peste tot i s-au inchis usile in nas.

"De 3 ani de zile caut un loc de munca si nu mi se ofera nimic. Eu sunt trecut de 50 de ani, la 55 de ani nu se uita nimeni la tine, nimeni, nimeni.", spune Constantin Sorea, somer.

Astfel de targuri au loc in toata tara, in marile orase, in fiecare trimestru.

Peste 17.000 de locuri de munca sunt oferite la Bursa pentru absolventi

Peste 17.000 de posturi vacante sunt disponibile la nivel national in cadrul Bursei generale a locurilor de munca pentru absoventi, 4.220 dintre acestea fiind inregistrate in Capitala.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, in 25 septembrie erau anuntate aproximativ 17.000 de locuri de munca pentru intreaga tara, insa inscrierile au continuat pana in momentul deschiderii evenimentului, astfel incat numarul total ar putea depasi 20.000.

La Bursa locurilor de munca din Capitala au depus oferte 140 de agenti economici, din peste 1.500 contactati, acestia avand disponibile 4.220 de locuri de munca.

Dintre acestea, 2.361 sunt pentru muncitori calificati, 1.129 pentru absolventi de studii medii, 397 pentru muncitori necalificati si 333 pentru absolventii de studii superioare.

Pentru cei care au finalizat o forma de invatamant universitara, principalele locuri de munca oferite sunt de consilier vanzari si asigurari, consilier financiar-bancar, director vanzari, inginer mecanic, manager, sef santier, programator, analist financiar, manager proiect, expert in comert si marketing, proiectant inginer constructii si inginer constructii civile, industriale si agricole.

Pentru studii medii sunt disponibile posturi de agent de vanzari, agent de asigurari, functionari informatii client, agent comercial, agent imobiliar si asistent manager.

Muncitorii calificati se pot angaja ca agent de securitate, agent de interventie paza si ordine, lucrator comercial, operator confectioner industrial imbracaminte, operator la masini unelte cu comanda numerica, sofer, sudor, lacatus mecanic, tamplar universal, tinichigiu sau vanzator.

Pentru cei care nu au nicio calificare locurile de munca oferite sunt de manipulant marfuri, paznic, ambalator manual, incarcator-descarcator, lucrator salubrizare, muncitor necalificat la demolarea cladirilor sau muncitor necalificat la intretinerea de drumuri, poduri si baraje.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a fost prezenta la deschiderea Bursei locurilor de munca pentru absolventi organizata in Capitala, aceasta discutand atat cu angajatorii, cat si cu cei care isi cautau locuri de munca.

Ministrul a aflat astfel ca persoane care au studii superioare sunt dispuse sa accepte si locuri de munca destinate persoanelor cu studii medii doar pentru a avea o ocupatie.

Mariana Campeanu a declarat ca oferta este suficient de generoasa si ca oricine doreste cu adevarat sa munceasca isi poate gasi un loc pe piata muncii.

Ministrul a facut un apel la tineri sa se indrepte catre facultati tehnice, intrucat astfel de specialisti sunt mult mai cautati pe piata muncii din Romania.

Spre deosebire de editiile anterioare, cand sute de persoane asteptau la coada inainte de deschidere, la Bursa pentru absolventi organizata vineri numarul de participanti este mai mic. La deschiderea evenimentului, in fata Palatului Copiilor, unde s-a organizat bursa de la Bucuresti, erau doar aproximativ 40 de persoane.

Bursa locurilor de munca pentru absolventi este organizata vineri in toate cele 81 de agentii locale pentru ocuparea fortei de munca.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Zeci de fermieri au protestat în fața stațiilor de lansare a rachetelor antigrindină din Valea Călugărească
Zeci de fermieri au protestat în fața stațiilor de lansare a rachetelor antigrindină din Valea Călugărească

Zeci de fermieri din țară au protestat în fața stațiilor de lansare a rachetelor antigrindină în Valea Călugărească.  

Calvarul la care a fost supusă de soțul ei o româncă și cei doi copii ai săi în Emiratele Arabe. Cum au reușit să scape
Calvarul la care a fost supusă de soțul ei o româncă și cei doi copii ai săi în Emiratele Arabe. Cum au reușit să scape

După ce a trăit opt ani într-o relație abuzivă în Emiratele Arabe Unite, o româncă a reușit să se întoarcă în România împreună cu cei doi copii ai săi minori și să înceapă o viață nouă.  

Armata Română își cinstește veteranii numai la ceremoniile de la televizor. Militarii poartă războaie în instanță contra MApN
Armata Română își cinstește veteranii numai la ceremoniile de la televizor. Militarii poartă războaie în instanță contra MApN

La 20 de ani de la aderararea la NATO, Armata Română poartă războaie în justiție cu veteranii săi. Pe care le și pierde.  

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.