Ciobanii au gasit rezolvarea la problema natalitatii oilor in preajma Pastelui. Berbecii vor avea parte de restrictii

12-02-2016 18:32

Problema ciobanilor care ani de zile au incerca sa ii impace si pe catolici si pe ortodocsi in preajma Pastelui are in sfarsit o rezolvare.

Cum mieii erau fie prea mari, fie prea mici si ramaneau cu ei, oierii au decis sa intervina si sa controleze natalitatea mioarelor. Asa ca berbecii sunt lasati sa isi faca datoria numai dupa un program strict.

Cioban: "Oile care sunt aici cu mielusei sunt in jur de 80 care sunt fatate pana acum. Daca vor creste si vor fi hranite bine, le vom vinde in martie, de Pastele Catolic. Astea de dupa gard, care nu au mielusei si urmeaza sa fete."

Ioan Chirean s-a organziat. Anul acesta va avea la vanzare doua randuri de miei. In felul acesta, o sa ii impace pe toti crestinii care sarbatoresc Pastele.

Ioan Chiorean: "Asta e in functie de cum am lasat berbecii. Berbecii cum nu au fost alesi s-au montat mai repede si oile au fatat acum, numai bine ca daca au fatat mai repede avem si pentru Pastele Catolic si cel Ortodox. Anul trecut am vandut 12-13 lei pe kg viu. Anul asta nu stiu exact cat o sa fie poate tot asa. "

Metoda a fost prelata si de altii care si-au a impartit turmele. O parte dintre mioare au ramas gestante in luna iulie, iar celelalte in toamna.

Lucian Tarleaa, crescator de oi: "Am bagat berbecii intr-o serie de oi mai repede si cealalata mai tarziu. E un profit pentru ca iau banii mai repede."

Marioara Babu: "Pe astia ii mai ajutam cu lapte ca sunt miei de doi, adica a facut oaia doi miei si ii mai aplecam la alte oi ca nu are mama-sa lapte suficient - si pana la Pasti cum va fi - va merge bine, vom avea productie de miei frumoasa."

O parte din productie va ajunge la export, insa incertitudinele din lumea araba ii fac pe ciobani sa fie mult mai precauti ca in alti ani.

Ion Cherciu, proprietar turma: "Riscul e foarte mare sa ramai cu marfa. Observati ce e in tarile arabe, numai razboaie, poti sa ramai cu marfa nevanduta."

Anul acesta Pastele ortodox este programat in data de 1 mai cu o luna si o saptamana mai tarziu decat cel al catolicilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO