Cat se sta la coada pentru un loc la o gradinita buna. Noaptea alba a parintilor care s-au asezat in linie de la 4 dimineata

×
Codul embed a fost copiat

A fost mare inghesuiala la gradinitele apreciate inca din prima zi in care se fac inscrieri.

Ca in fiecare an, parintii au dat buluc acolo unde stiu ca sunt educatoare bune si, desi s-au trezit cu noaptea-n cap pentru a-si depune dosarele, lucrurile au inceput sa se miste abia de pe la ora noua. Regula ''primul venit, primul servit'' nu se aplica nici la prescolari. Si in cazul lor, domiciliul cat mai apropiat de gradinita este cel care asigura locul dorit.

Potrivit oficialilor, ziua a inceput cu probleme la acele gradinite la care organizarea a lasat de dorit. De pilda, Gradinita numarul 250 din Capitala, unde, dupa ora 8, cei din conducerea unitatii au anuntat ca nu merge aplicatia de inscriere.

''Au fost serverele blocate in prima faza si acum cica s-au deblocat, dar sa vedem daca si functioneaza...", a spus un barbat.

La o gradinita din Sectorul 4, parintii s-au asezat la coada inca de la 4 dimineata. Dupa ora 9:30, o singura persoana intrase la inscrieri.

Citește și
gradinita
Tot mai multi parinti aleg gradinite cu predare in limbi straine. Care sunt cele mai cautate

Reporter: De ce ati venit de la 4 dimineata?

Femeie: Sa nu prindem cozile alea mari...

Probleme similare si la Timisoara. ''E una dintre gradinitele de top si unul dintre motivele principale a fost bazinul de inot'', a spus o femeie.

Ministrul Educatiei da asigurari ca niciun copil nu va ramane pe dinafara. Mai mult, a precizat ca directorii nu au voie sa-i tina pe parinti la usa. Pe de alta parte, aplicatia de inscriere a inceput sa functioneze abia la ora 9 dimineata pentru ca, pana atunci, a avut loc validarea copiilor reinscrisi.

''Niciun director nu era legat de sistemul informatic. Trebuia sa distribuie formularele si apoi se procesau in sistem. Este o problema, daca vreti, de management la nivelul fiecarei unitati'', a spus ministrul Sorin Campeanu.

''Foarte multi sunt cu pile...sunt multi parinti care au cunostinte cu educatorii si au locurile asigurate de dinainte. Cunosc persoane, are locul asigurat, e adevarat cu mica spaga, dar are locul asigurat. Daca vrei o gradinita aproape de casa si vrei sa fii sigur ca ai locul asigurat, platesti. Daca nu ai bani, astepti'', a spus o femeie.

Oficial, si in acest an primul criteriu de inscriere ramane apropierea gradinitei de domiciliu.

''Este un criteriu, dar nu garanteaza nimeni acest lucru, drept dovada ca pe fisa de inscriere scrie ca faptul ca il inscrii nu-ti garanteaza locul'', a spus o femeie.

In total sunt disponibile 665 de mii de locuri pentru prescolarii din intreaga tara.

Citește și...
"Cred ca va mut gura la ceafa". Discutia unei invatatoare cu elevii unei scoli din Cluj, inregistrata de unul dintre parinti

Scene socante la o scoala de elita din Cluj. O invatatoare de la Liceul de Muzica a fost suspendata de la ore in urma unui scandal urias, in care mai multi copii aflati in clasa intai au fost umiliti in repetate randuri.

Tot mai multi parinti aleg gradinite cu predare in limbi straine. Care sunt cele mai cautate
Tot mai multi parinti aleg gradinite cu predare in limbi straine. Care sunt cele mai cautate

Ca sa ajunga sa lucreze intr-o companie internationala renumita, copiii invata de mici o limba straina.

Cum a ajuns gradinita sa fie mai scumpa decat facultatea. Pe ce platesc parintii cei mai multi bani in plus
Cum a ajuns gradinita sa fie mai scumpa decat facultatea. Pe ce platesc parintii cei mai multi bani in plus

Gradinitele si scolile private din Romania sunt uneori mai scumpe decat facultatile. Daca-si inscriu copiii la cursuri optionale de limbi straine, balet, sau inot, parintii platesc lunar sute de lei separat de taxa propriu-zisa.

Recomandări
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”
Raport: China are 100 de ”secții de poliție” secrete în zeci de țări. România ar fi fost de acord cu ”Securitatea chineză”

China operează peste 100 de așa-numite secții de poliție în întreaga lume pentru a-și monitoriza, hărțui și repatria cetățenii în exil, potrivit unui raport al grupului de campanie pentru drepturile omului din Madrid, Safeguard Defenders.  

Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante.
Zeci de muncitori români protestează de 8 zile în Croația pentru a primi salariile restante. "Dacă ne oprim, uită de noi"

Zeci de muncitori români se află într-o situație dificilă în Croația. Angajați să modernizeze rafinăria de petrol din Rijeka, aceștia nu și-au mai primit banii cuveniți în ultimele două luni.

Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO
Explozie pe un aerodrom din Rusia. Sunt trei morţi şi şase răniţi | VIDEO

Trei persoane ar fi fost ucise şi şase rănite după ce o cisternă cu combustibil a explodat pe un aerodrom din Rusia.