Cat se sta la coada pentru un loc la o gradinita buna. Noaptea alba a parintilor care s-au asezat in linie de la 4 dimineata

Dată publicare: 11-05-2015 17:45
Dată actualizare: 14-05-2015 06:55


A fost mare inghesuiala la gradinitele apreciate inca din prima zi in care se fac inscrieri.

Ca in fiecare an, parintii au dat buluc acolo unde stiu ca sunt educatoare bune si, desi s-au trezit cu noaptea-n cap pentru a-si depune dosarele, lucrurile au inceput sa se miste abia de pe la ora noua. Regula ''primul venit, primul servit'' nu se aplica nici la prescolari. Si in cazul lor, domiciliul cat mai apropiat de gradinita este cel care asigura locul dorit.

Potrivit oficialilor, ziua a inceput cu probleme la acele gradinite la care organizarea a lasat de dorit. De pilda, Gradinita numarul 250 din Capitala, unde, dupa ora 8, cei din conducerea unitatii au anuntat ca nu merge aplicatia de inscriere.

''Au fost serverele blocate in prima faza si acum cica s-au deblocat, dar sa vedem daca si functioneaza...", a spus un barbat.

La o gradinita din Sectorul 4, parintii s-au asezat la coada inca de la 4 dimineata. Dupa ora 9:30, o singura persoana intrase la inscrieri.

Reporter: De ce ati venit de la 4 dimineata?

Femeie: Sa nu prindem cozile alea mari...

Probleme similare si la Timisoara. ''E una dintre gradinitele de top si unul dintre motivele principale a fost bazinul de inot'', a spus o femeie.

Ministrul Educatiei da asigurari ca niciun copil nu va ramane pe dinafara. Mai mult, a precizat ca directorii nu au voie sa-i tina pe parinti la usa. Pe de alta parte, aplicatia de inscriere a inceput sa functioneze abia la ora 9 dimineata pentru ca, pana atunci, a avut loc validarea copiilor reinscrisi.

''Niciun director nu era legat de sistemul informatic. Trebuia sa distribuie formularele si apoi se procesau in sistem. Este o problema, daca vreti, de management la nivelul fiecarei unitati'', a spus ministrul Sorin Campeanu.

''Foarte multi sunt cu pile...sunt multi parinti care au cunostinte cu educatorii si au locurile asigurate de dinainte. Cunosc persoane, are locul asigurat, e adevarat cu mica spaga, dar are locul asigurat. Daca vrei o gradinita aproape de casa si vrei sa fii sigur ca ai locul asigurat, platesti. Daca nu ai bani, astepti'', a spus o femeie.

Oficial, si in acest an primul criteriu de inscriere ramane apropierea gradinitei de domiciliu.

''Este un criteriu, dar nu garanteaza nimeni acest lucru, drept dovada ca pe fisa de inscriere scrie ca faptul ca il inscrii nu-ti garanteaza locul'', a spus o femeie.

In total sunt disponibile 665 de mii de locuri pentru prescolarii din intreaga tara.


VIDEO PROTVPLUS.RO