Românii au început să vândă la negru şi tichetele de vacanţă. Care sunt riscurile


Ultimul update: Marti 11 Februarie 2020 19:29
Data publicarii: Marti 11 Februarie 2020 19:28
Categorie: Stiri Sociale

Tichetele de vacanță au revigorat turismul românesc în ultimii ani, însă ajutorul dat de stat bugetarilor a ajuns și marfă de contrabandă.

Astfel de vouchere se tranzacționează pe diverse site-uri, în ciuda faptului că protagoniștii riscă amenzi uriașe. Inclusiv unii hotelieri au ajuns să cumpere tichete la negru, pe care apoi, le decontează la Ministerul Turismului, fără ca vreun client să le fi trecut pragul. Unii dintre ei sunt cercetați acum de poliție.

Peste un milion două sute de mii de români primesc gratuit aceste tichete de vacanță, însă nu toți vor să meargă la mare sau la munte așa că încearcă să le vândă pe internet. Un bărbat din Târgu Jiu vrea 1000 de lei pe tichetul mamei sale, în loc de 1450 cât valorează.

Povestea se repetă în Constanța. Vânzătorul nu negociază, însă ne recomandă să sunăm întâi la hotelul la care vrem să ne cazăm.

Vânzător tichete de vacanță: „Se vând și se folosesc la greu. Eu, cel puțin, am dat nu știu câte seturi. Avantajul potențialului client este diferența de preț, mă înțelegeți, dintre valoarea lor și valoarea la care le luați.”

Reporter: „Și câștigă și hotelierul?”

Vânzător: „Bineînțeles, ei își decontează de la Ministerul Turismului."

Ce nu știu cei care sunt tentați să cumpere sau să vândă un astfel de voucher este faptul că amenda pe care o pot primi este uriașă. Poate ajunge până la 27.000 de lei, iar hotelul sau pensiunea care acceptă turiști chiar și dacă titularul tichetului nu este prezent, poate fi sancționată cu peste 13.000 de lei.

Și totuși, inclusiv unii hotelieri cumpără vouchere sub preț, după care le decontează la stat, la valorea reală. În prezent patru administratori din Prahova sunt cercetați pentru evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri și constituire de grup infracțional.

Daniela Drăghici, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova
: „Le decontează la societățile emitente în baza unor documente fictive în care se menționează în fals prestarea de servicii turistice."

Hotelierii care nu acceptă astfel de practici susțin că procedurile sunt cât se poate de clare. Nu ai voie să cazezi un turist fără ca acesta să prezinte cartea de identitate din care să reiasă că este titularul tichetului.

Administrator hotel: „Fiecare turist care se cazează într-o unitate clasificată folosește anumite servicii. Toate acestea înseamnă costuri și în momentul în care ai toate costurile declarate și fiscalizate nu te poți compara nici ca nivel de prețuri, nici ca profit cu o unitate care încearcă să fenteze, ca să zic așa, legea."

Adrian Voican, ANAT Muntenia: 319 milioane de euro vouchere de vacanță în 2019 și, foarte interesant, 66 de milioane de euro sunt sub forma voucherelor pe card."

Tichetele de vacanță se pot folosi doar pe teritoriul țării.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO