Romania, pe locul patru in UE privind consumul de etnobotanice

22-04-2010 00:00


plante etnobotanice

Romania a ajuns pe locul patru in UE in ceea ce priveste consumul de plante etnobotanice, in conditiile in care in 2008 nici nu figura in acest clasament, a declarat joi, reprezentantul EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazar.

Reprezentantul oficial EURAD la Consiliul Europei a precizat ca subiectul consumului de plante etnobotanice pune cele mai grave probleme in Europa de Est, in tari precum Estonia, Letonia, Bulgaria si Romania.

El a mai spus ca in Romania sunt peste 400 de magazine care comercializeaza astfel de produse si peste 500.000 de consumatori, fenomenul fiind considerat "o explozie".

Gigel Lazar a precizat ca cel mai mare consum, de 37%, se inregistreaza in Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda - 14% si Romania - 7%.

Surupaceanu a precizat ca, dupa aparitia ordonantei 6/2010, care interzicea consumul de etnobotanice, au aparut alte produse, neacoperite de lege, care sunt extrem de periculoase pentru tineri.

Totodata, el a atras atentia ca bugetul Romaniei pe anul 2010 nu include niciun leu pentru activitatea de combatere a consumului si traficului de droguri.
"Romania este singura tara din UE care nu are niciun leu pentru acest lucru. Cel mai mic buget il are Slovenia, de 7.000.000 euro", a declarat Surupaceanu.

In opinia reprezentantului Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, consumul de etnobotanice este mai periculos decat cel de droguri, pentru ca nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse il pot avea si, prin urmare, medicii nu stiu ce tratamente pot aplica.

Unul dintre psihologii care lucreaza cu persoanele dependente de droguri, Anca Boalca, a precizat ca acestia prezinta tulburari afective si de comportament, iar 50% din consumatori au cel putin o data ideea de sinucidere.

Ea a mai spus ca, de regula, consumatorii sunt priviti ca niste ciudati care nu reusesc sa se adapteze la schimbare, dar s-a constatat ca 50% dintre ei prezinta si tulburari psihice.

Principalii consumatori de droguri sau produse etnobotanice din Romania sunt adolescenti sau adulti tineri, iar in cazul celor care au inceput sa consume produse etnobotanice s-a constatat o degradare fizica si psihica in trei luni de la inceperea consumului

 

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO