Romania intra in zodia focului! Seceta si arsita inca doua luni!

Dată publicare: 17-06-2009 00:00
Dată actualizare: 06-04-2012 17:53


Vara ne-a rezervat inca doua luni cu temperaturi care depasesc 35 de grade. Canicula poate sa ne aduca si vijelii, spun meteorologii, dar ploile vor fi tot mai rare.

In aceste conditii, pamantul crapa de sete. Culturi intinse au fost arse de soare. Taranii nu au bani pentru irigatii si nu pot sa-si ude legumele decat cu furtunul. Isi indreapta asadar rugaciunile spre cer, pentru ca pe pamant nu-i ajuta nimeni.

Cum poate fi invinsa natura? Cu un sistem de irigatii eficient, asa cum era in anii '80, cand trei milioane de hectare primeau apa. Insa, din reteaua de conducte si canale nu a mai ramas aproape nimic.

Ministerul Agriculturii si-a propus ca pana in 2013 sa avem un milion si jumatate de hectare irigate. Chiar daca proiectul va prinde viata, tot mai raman peste sapte milioane de hectare in bataia soarelui.

O alta solutie pentru combaterea secetei ar fi sa cultivam specii noi de plante care rezista la temperaturi mari. Din pacate, agricultorii n-au auzit de ele pana acum. Sunt doar o tema de cercetare pentru specialisti.

Pana atunci, in sudul tarii, culturile mor pe rand. Meteorologii spun ca in ultimii 30 de ani temperatura medie din Romania a crescut cu 0,5 grade. Iar in urmatorii 20 de ani, va mai creste cu inca 1,5 grade.


VIDEO PROTVPLUS.RO