CAMERA ASCUNSA: Cum arata o diploma falsa de Bacalaureat. Pret 1.200 de euro

Ultima actualizare: 30-10-2012 02:27

Cel mai prost bacalaureat din invatamantul romanesc risca sa fie urmat de cea mai plina perioada pentru falsificatorii de diplome.

In loc sa deschida cartea, multi tineri picati incearca sa obtina un fals care sa le asigure un loc intr-o facultate. Anunturile lor aparute cu zecile pe internet, primesc rapid raspuns de la cei care se ocupa cu fabricarea unor astfel de acte. O echipa PROTV a aflat culisele afacerii, de la un falsificator al carui tarif trece de 1.000 de euro.

Extrem de prudent, falsificatorul ne incolteste de la prima intalnire. Dupa ce se mai linisteste, accepta sa ne explice dedesubturile afacerii.

"Eu fac asta, chestiile de genul acesta, de 3 ani si jumatate. Hartia este procurata de la Imprimeria Nationala unde se tiparesc aceste diplome. Este identica, unu la unu, nu o sa-i gasesti absolut nicio diferenta fata de una originala.

Eu iti adaug poza ta, un timbru sec de la un liceu industrial din Bucuresti, intelegi? Si o stampila. Daca vrei sa-ti spun inca o chestie asa, in house - sunt persoane care au luat de la mine si care s-au angajat la stat, la ministerul de interne.

Este intr-o perioada aglomerata, asa ca tariful nu este negociabil: 1.200 de euro si devii absolvent de bacalaureat.

"In perioada asta fac cam doua si ceva pe saptamana, poate chiar 3 in unele saptamani. In perioadele astea scot 70-75.

R: Dar nu e riscant ce faci?

Riscant din ce punct de vedere? Ce poate sa-mi faca? Pe mine nu ma poate incadra la fals pe de-a intregul pentru simplu fapt ca eu fac doar o hartie."

Ne arata o diploma "proaspat contrafacuta" si redevine tare precaut cand aducem vorba despre plata.

"Nu accept cash. In primul rand sa evit sa-mi dai specimene, stii? Unu la mana. Si doi la mana, sa evit sa-mi dai marcati. Iti dau un numar de cont unde sa-i pui."

Sustine ca se bazeaza pe o "bresa" in sistem:

"Nu exista asa numitul Registru Unic Matricol. O baza de date, cum ar veni, mare in care sunt cuprinse toate documentele de studiu ale cetatenilor. Si facultatile nu pot verifica daca diploma este sau nu autentica, decat prin intermediul chestiunilor de siguranta."

Oficialii ministerului educatiei, care au primit stenograma discutiei dintre echipa PROTV si falsificator, spun ca o diploma fabricata este usor de dat in vileag.

"Sunt facute pe o hartie speciala cu filigran continuu, au mai multe elemente de siguranta si in mod normal orice secretar de la orice universitate are posibilitatea sa-si dea seama daca diploma este falsa sau nu," sustine Tudorel Urian, consiler la ministerul Educatiei.

Daca totusi raman indoieli, universitatile se pot adresa ministerului, care in baza seriei inscrise pe diploma, o confirma in cel mult trei zile. Nu exista o baza de date cu toate aceste documente, doar un telefon la liceul inscris pe diploma poate lamuri lucrurile. In plus, hartiile pentru diplomele de bacalaureat sunt bine pazite si nu au cum sa fie sustrase din tipografiile ministerului.

La randul ei, Imprimeria Nationala precizeaza ca "Nu a tiparit niciodata diplomele de bacalaureat emise de unitatile de invatamant. De asemenea, nu a achizitionat niciodata hartia pe care sunt tiparite diplomele de bacalaureat."

Anuntat de echipa noastra ca a fost filmat cu o camera ascunsa, tanarul a refuzat sa comenteze.

Potrivit Codului Penal, el risca intre 3 luni si 3 ani de inchisoare pentru fabricarea diplomelor. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru cei care le folosesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO