Referendumul privind căsătoriile gay, împins de la spate de Dragnea. "Merg la vot, încă sunt român"

Dată publicare: 05-09-2017 17:45
Dată actualizare: 11-09-2017 15:56


Până în iarnă, românii vor fi invitaţi să spună dacă sunt sau nu de acord că în legea fundamentală să scrie negru pe alb că familia se întemeiază pe uniunea între un bărbat şi o femeie.

Acesta este anunţul făcut de Liviu Dragnea. "Voi merge la vot" pentru că "încă sunt român", spune şeful PSD. În replică, reprezentanţii comunităţii gay din România susţin că demersul este fără miza şi că societatea românească este deja divizată.

Amănuntul care împiedică organizarea referendumului privind modificarea Constituţiei a fost eliminat. Deputaţii au adoptat legea care stabileşte procedurile prin care iniţiativele cetăţeneşti pot declanşa consultarea populară. Drumul până la ziua votului este mai scurt: Senatul adopt[ iniţiativa şi în maximum 30 de zile, românii sunt chemaţi să-şi spună părerea. Preşedintele a fost exclus din această procedura.

“Voi merge la vot şi voi vota. Am susţinut public iniţiativa celor trei milioane de români şi nu mă schimb”, a spus Liviu Dragnea. Asta chiar dacă poziţia României nu este privită cu ochi buni de ţările occidentale. “Pe mine mă interesează să dea un semnal foarte serios în interior, în interiorul ţării, pentru că eu încă sunt român şi voi rămâne român şi mă interesează că această deicizie să fie luată de români, nu de altcineva, cu toate presiunile, sugestiile venite din altăparte”, a spus Dragnea.

Florin Buhuceanu, preşedinte executiv Fundaţia Accept: "Am ajuns în situaţia în care negociem cine este român şi cine este mai puţin român. Să înţelegem acum de la domnul Tăriceanu şi domnul Dragnea că cei care cred în valorile UE şi învalorile de familie sunt mai puţin români decât dumnealor

Legea parteneriatului civil, depusă în trecut de Remus Cernea, a fost respinsă şi depusă din nou, iar acum zace în comisiile din Parlament. Este alternativă la care familiile formate din persoane de acelaşi sex se gândesc, dacă referendumul va duce la modificarea Constituţiei.

În prezent, în multe ţări europene, printre care 13 membre ale Uniunii, sunt recunoscute căsătoria între persoanele de acelaşi sex sau parteneriatul civil.


VIDEO PROTVPLUS.RO