Recordul acestei ierni: minus 30 de grade Celsius la Intorsura Buzaului

Ultima actualizare: 08-09-2012 18:28

Gerul Bobotezei ne incearca inainte de vreme: un val de aer polar a facut ca la Intorsura Buzaului sa se inregistreze cea mai scazuta temperatura din aceasta iarna : minus 30 de grade Celsius. In tara, pana acum 39 de oameni au murit inghetati.


Meteorologii se asteapta ca in zilele care vin sa fie si mai frig. Acum 3 ani, la Intorsura Buzaului s-au inregistrat temperaturi si mai scazute: un record de minus 36 de grade Celsius.

La Joseni, in judetul Harghita, s-au inregistrat minus 27,4 grade Celsius. Un barbat de 63 de ani a fost gasit de vecini intepenit de frig. N-a mai rezistat pana la spital.

Aceeasi soarta a avut-o si un barbat dintr-un sat de langa Sibiu. De altfel, foarte greu au rezistat oamenii in conditiile in care s-au inregistrat minus 20 de grade Celsius.

La Targu Mures, cei care au avut in plan sa mearga la plimbare cu masinile au stat minute-n sir sa le incalzeasca. Aici termometrele au scazut pana la minus 17 grade.

In Oradea, unde s-au inregistrat minus 7 grade Celsius, cadavrul unui om al strazii a fost gasit intre niste tevi de termoficare. Statea acolo de patru zile ca sa se adaposteasca de ger, dar n-a mai reusit sa iasa.

Din prejama Craciunului si pana acum, 39 de oameni s-au stins din cauza frigului in intreaga tara.

Mai avem de infruntat doua zile de ger, cu minime care pot ajunge in nordul si centrul tarii la minus 20 de grade Celsius, chiar mai scazute in depresiuni.

In restul zonelor, noaptea temperaturile vor oscila intre minus 14 si minus 4 grade. Luni va ninge in Maramures, nordul Moldovei si izolat in Transilvania. Ziua va fi geroasa, iar maximele vor oscila intre minus 10 si 0 grade .

Cel mai frig va fi dimineata si seara, asa ca nu iesiti din casa fara manusi, fular si caciula. Temperaturile scazute ne pot provoca probleme grave de sanatate: degeraturi si hipotermie. 

Medicii ne recomanda sa nu stam mult afara in frig si sa bem o data la doua ore ceai cald. Copiii si batranii trebuie sa evite expunerea la frig, la fel si cardiacii. Bolile de inima se pot agrava din cauza gerului si pot duce la infact si accidente vasculare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO