Recolta de toamna va inregistra recorduri negative!

Ultima actualizare: 19-10-2012 14:16

Semne rele anul are, spun printre dinti agricultorii, odata cu strangerea recoltelor de toamna. Sunt nesemnificative, fie ca vorbim despre grau, porumb ori floarea soarelui. Indiferent de zona, granele nu s-au facut.

Cand a fost seceta, cand inundatii, asa ca pregatiti-va de o explozie a preturilor in cazul alimentelor.

Cu toate acestea, diferenta dintre cum arata agricultura in tara si cum se vede ea de la minister este uriasa...

"Noi am realizat exact cat ne-am propus. Practic pe problema graului nu vor fi anul asta niciun fel de probleme", sustine Ilie Sarbu, ministrul agriculturii.

Sute de hectare de cereale arse de soare si distruse reprezinta imaginea culturilor agricole din multe zone. Efectul? o posibila scumpire a painii si produselor fainoase in perioada urmatoare...

In Dobrogea, agricultorii spun ca recolta de grau este cea mai mica de dupa 1990, in timp ce porumbul si floarea soarelui sunt calamitate aproape in totalitate. Situatia este la fel de grea si in Moldova, unde caldurile au afectat polenizarea florii soarelui. Singurii agricultori fericiti sunt cei din sudul tarii, mai putin cand vine vorba de recolta de grau care a scazut in ton cu restul regiunilor. In judetele din vest sunt afectate, pe langa cereale, si culturile de cartofi si sfecla de zahar.

Fie ca e vorba de subventii, de irigatii sau ingrasaminte, problemele agriculturii vor dezechilibra piata romaneasca si anul acesta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO