Explicatiile cinice ale unui sistem care a lasat doi frati sa moara in conditii crunte

20-11-2013 18:34


Un sistem de asistenta sociala cinic gaseste explicatii chiar si dupa moartea a doi copii nevinovati, intr-un sat din Iasi. Lasati in grija unei mame cu handicap psihic, cei mici au trait in mizerie, intr-un grajd si au pierit intr-un incendiu.

Grav este ca asistentii sociali stiau ce calvar indurau acesti copii, dar n-au facut nimic ca sa-i salveze. Si nu este singura situatie revoltatoare in care oficialii ridica din umeri, desi sunt platiti de stat ca sa-i ajute pe oamenii batuti de soarta.

La lumina zilei pare si mai mica incaperea saracacioasa in care au pierit cei doi frati - o fetita de 2 ani si un baietel de 4 ani.

Asistenta sociala din comuna stia ca parintii lor sufera de diverse forme de handicap. Femeia a recunoscut ca nici macar nu a anuntat Protectia Copilului de conditiile mizere in care era tinuti acesti copii.

Anica Dumitru, asistenta sociala, Raducaneni, Iasi: "Protectia Copilului nu stia de ei. Ei au fost monitorizati de noi, am discutat cu ei, li s-au pus in vedere toate consecintele privind neglijarea copiilor".

Grav este ca sefii ei din primarie nu-i gasesc nicio vina.

Benedict Gherghelus, viceprimar Raducaneni: "Pe asistenta sociala nu o putem deocamdata gasi vinovata, pentru ca a avut mai multe vizite la domiciliu. Inclusiv bunica si-a luat angajamentul ca va contribui la binele copiilor".

Bunica, insa, la randul ei, si-a crescut cei noua copii exact in acelasi grajd unde au murit acum nepotii.

"Nu a avut grija copiilor, a umblat numai pe drumuri", spune o vecina.

In acelasi sat intalnim alt caz dureros: sase copii traiesc intr-o camaruta cu parintii lor agresivi si alcoolici. Dupa 5 ani de demersuri, Asistenta Sociala nu a facut nimic. Cei mici sunt salvati acum, printr-o mare sansa, de o fundatie catolica.

Reporter: "Ce raspuns ati primit de la directie cand le-ati spus ca sunt 6 copii care traiesc in conditii precare?"

Adriana Dumitru, asistenta sociala: "Ca are o bunica."

Reporter: "Si au fost si ei de la Iasi. Si?"

Adriana Dumitru, asistenta sociala: "Si a ramas tot asa, ca in plop".

Reporter: "Ce se asteapta, sa mai moara cineva?"

Adriana Dumitru, asistenta sociala: "Pai asta se asteapta, asta se asteapta..."

Cei de la Asistenta Sociala spun insa ca fac tot ceea ce trebuie.

Tiberiu Bantas, purtator de cuvant Directia de Asistenta Sociala Iasi: "Noi de fiecare data cand am fost sesizati, am luat copiii in termenul legal. Exista o prioritizare a cazurilor".

In acelasi timp, sistemul de protectie a copiilor este mai depasit de situatie. Din cauza taierii fondurilor, multi parinti sociali, care ar putea lua in grija copii din familii cu probleme, au parasit sistemul.

VIDEO PROTVPLUS.RO