Protest față de ”revoluția fiscală”. Oamenii au aruncat cu hârtie igienică spre Guvern

Ultima actualizare: 01-03-2018 13:41

Sute de oameni s-au adunat din nou în fața Guvernului, după adoptarea ordonanței de urgență prin care contribuțiile trec de la angajator la angajat.

După ce Guvernul a adoptat noul Cod fiscal în ședința de miercuri, pagina „Corupţia Ucide” a lansat un apel pentru organizarea unei manifestaţii în Piaţa Victoriei.

UPDATE 22:30 Protestul s-a încheiat.

UPDATE 21:20 În timp ce o parte dintre manifestanţi au aruncat hârtie igienică pe carosabuil, alţii au desfăşurat mai multe suluri într-un singur loc şi au pus deasupra hârtiei cele două manechine înfăţişându-i pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu îmbrăcaţi în zeghe.

UPDATE 21:00 Câteva persoane au aruncat cu suluri de hârtie igienică spre Guvern. Șase dintre ele au fost sancționate, valoarea totală a amenzii fiind de 850 lei. Conform legii, aruncarea asupra unei persoane, constructii sau mijloc de transport cu obiecte de orice fel, se sancționează contravențional 100-500 lei.

Cel puțin 10 persoane au aruncat cu suluri de hârtie igienică, acestea fiind legitimate, riscând sancționări.

UPDATE 19:00 În Piața Victoriei s-au adunat aproximativ 400 de persoane. Manifestanţii scandează "PSD, ciuma roşie", "Hoţii, Hoţii" şi "Anticipate". Oamenii au adus câteva zeci de role de hârtie igienică, pe care spun că vor să le "trimită cadou" premierului Mihai Tudose.

Jandarmii au încercat să îi convingă pe manifestanţi să înlăture din piaţă baxurile cu hârtie igienică, depozitate pe jos, însă fără succes.

Câteva sute de oameni s-au strâns în Piață Victoriei și înainte de ședința Executivului. Cei mai mulți lucrează în centrul Capitalei și au plecat de la birou în pauza de masă, hotărâți să protesteze față de pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern.

Protestatar: ”Noi, în IT, suntem cei mai afectați de aceste măsuri, nu ne plac. Salariul nostru o să scadă cu cel puțin 7%. Personal, mă gândesc din ce în ce mai mult să emigrez, să plec din țară”.

Protestatar: ”În fiecare seară ne vom organiza și vom veni. Am venit din timpul nostru, am venit din pauza noastră de masă ca să le spunem că NU, nu suntem de acord cu această măsură. De la 1 ianuarie, salariile noastre vor scădea cu 16%.”

Protestatar: ”Sunt deranjat că Guvernul actual face totul prin ordonanță de urgență. Deciziile importante nu se iau în Parlament, nu se dezbate public”.

De la Palatul Victoria, lucrurile se văd însă altfel. Premierul Mihai Tudose consideră că protestele au fost provocate de multinaționale și bănci: ”Domnule ministru Mișa, tocmai am aflat acum că niște sucursale ale unor bănci le-au dat liber angajaților pentru a putea participa la mitingul din față. Deci, sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase, chestia asta eu o felicit. Poate o să plătească și impozite”.

Protestatar: ”Ce putem să zicem, dacă un premier poate să spună așa ceva, să dea vină pe bănci. Este fără comentariu!”

La proteste au participat și reprezentanții celor mai mari sindicate din țară. Aceștia spun că măsurile adoptate vor duce la un dezastru economic și social.

Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa: ”Suntem în situația în care un Guvern care a câștigat alegerile pentru salariați și lucrători, face nu un transfer de taxe sociale, ci o schimbare de impozitare supraîncărcând salariatul și transformându-l într-un sclav modern. Vom ataca la Avocatul Poporului și vom muta manifestările acolo.”

Iar Opoziția a anunțat că va iniția săptămâna viitoare o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

Președintele PNL, Ludovic Orban: ”Moțiunea de cenzură reprezintă cea mai puternică armă a opoziției și momentul în care suntem obligați să apelăm la acest instrument, care este singurul care poate duce la căderea Guvernului, este acest moment în care practic guvernarea PSD pune în pericol sănătatea economiei românești, pune în pericol veniturile cetățenilor români, pune în pericol nivelul de viață al fiecărui român.”

Blocul Național Sindical, care are cea mai mare pondere a angajaților din mediul privat, anunță proteste în fiecare zi.

Marți, și-au strigat nemulțumirile cei de la Dacia, iar miercuri au protestat peste 150 de oameni.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO