Proiectul de 65 de milioane de euro pentru interventie rapida in caz de viituri. Ce presupune sistemul "Watman"
Romania, o tara cu inundatii devastatoare in fiecare an, va avea un serviciu de interventie rapida in caz de viituri. Acesta se va numi ''Watman'' si va fi in subordinea ''Administratiei Nationale a Apelor Romane''.
Este un fel de SMURD, explica autoritatile, care au anuntat ca formeaza deja 21 de echipe, gata sa intervina in toata tara.
La sediul Watman de la barajul Mihailesti, in judetul Giurgiu, inca se lucra la instalatia electrica. Hala Centrului de Interventie Rapida, in care vor fi depozitate utilajele, echipamentele si materiale necesare in caz de inundatii, a fost deja construita. Inginerul-sef al barajului ne arata biroul unde va sta de garda seful echipei.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Dana Petcu, inginer-sef Apele Romane Giurgiu: La dispozitia conducerii unitatii va pleca pentru interventii in Giurgiu sau si Teleorman, Ilfov si Bucuresti.
Reporter: Aveti deja 15 oameni?
Dana Petcu, inginer-sef Apele Romane Giurgiu: nu, urmeaza.
Exact ca la SMURD, cei 15 oameni din echipa trebuie sa plece imediat daca sunt alertati ca viitura risca sa rupa un baraj sau un dig.
In o hala uriasa va fi in permanenta o rulota speciala, dotata cu utilaje, de exemplu barci, un generator. Astfel incat echipa de interventie sa o poata lua si sa plece de urgenta la inundatii.
Langa hala vor fi aduse utilaje noi: un buldozer, un excavator, basculante, trailere. Si asta pentru ca parcarea barajului arata ca un muzeu in aer liber. Desi functioneaza, utilajele folosite astazi la inundatii sunt din anii '70.
Centrele de Interventie Rapida, Watman, vor fi prezente in 21 de localitati din Romania. Dar mai exista o problema, autoritatile au realizat ca in timpul inundatiilor personalul pierdea si o ora pana cand colecta datele despre nivelul apei din baraj.
"Era de nevoie de suplimentarea personalului care sa faca aceste monitorizari. Watman inseamna acronimul: wat - watter, man - manager", a spus Sorin Randasu, director Situatii de Urgenta ANAR.
Asa ca au montat camere de supraveghere, dar si senzori pentru stabilirea automata a nivelului apelor. Proiectul Watman trebuie incheiat pana la sfarsitul verii si costa 65 de milioane de euro, 85 la suta din fonduri europene.