Programul Romaniei bugetare pe 31 mai: greva generala!

Ultima actualizare: 14-09-2012 02:21

UPDATE: Ne despart zece zile de greva generala pe care bugetarii o anunta in cor. Pana acum, cei mai vehementi sunt profesorii, functionarii publici si CFR-istii.

Unii vor bloca activitatea pentru o zi, altii pe o perioada nedeterminata. Cert este ca in data de 31 mai n-ar trebui sa planuiti drumuri prin institutii.

Iata care vor fi activitatile blocate!

In primul rand TRANSPORTURILE. Pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania s-ar putea confrunta cu o greva comuna la calea ferata, la compania aviatica nationala si la metrou.

"Asteptam pana miercuri, sa vedem ce se decide in sedinta de Guvern. Daca se hotaraste sa se diminueze salariile cu 25%, ne vom coordona actiunile de protest de la calea ferata, inclusiv greva, cu colegii nostri de la Tarom si de la Metrorex", a declarat pentru Gandul presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.

El a precizat ca, la calea ferata, ar putea opri lucrul atat CFR Calatori si CFR Marfa, cat si angajatii de la CFR SA, compania responsabila cu gestionarea infrastructurii feroviare. Traficul de calatori ar putea fi preluat, cel putin partial, de firmele rutiere de transport, cu autocare si microbuze, dar si de avioanele celorlalte companii aviatice prezente pe piata romaneasca, in cazul Tarom.

Presedintele Confederatiei Meridian, Ion Popescu, a confirmat faptul ca liderii sindicali de la Metrou si RATB se gandesc sa ia aceeasi decizie din 31 mai.

La randul lor, membrii Sindicatului National al Drumarilor din Romania ameninta si ei ca intra in greva generala din 31 mai, alaturi de toti bugetarii, nemultumiti de reducerea salariilor cu 25 la suta.

"Noi, cei de la drumuri, nu putem organiza greva, pentru ca se considera o subminare a economiei nationale. Daca se intampla un accident sau o calamitate naturala trebuie sa intervenim. Insa daca ne taie salariile cu 25 la suta vom intra si noi in greva din 31 mai", a spus presedintele SNPDR, Maria Mare.

O alta categorie de bugetari nemultumiti: functionarii publici. Sindicalistii au amenintat la mitingul de miercuri ca pe 31 mai intra in greva si se vor aduna din nou in Piata Victoriei, pe care nu o vor mai parasi daca guvernantii nu inteleg semnalul dat de ei si nu-si dau demisia.

Dascalii vor intra si ei in acest program comun de proteste. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a precizat ca profesorii vor intra in greva generala pe termen nelimitat din 31 mai si il avertizeaza pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, sa nu incerce sa faca presiuni asupra profesorilor prin inspectoratele scolare pentru a impiedica aceasta greva.

De asemenea, liderul BNS, Dumitru Costin, a avertizat ca, in aceste conditii, greva s-ar putea extinde si in mediul economic, unii dintre angajatii din acest domeniu luand decizia de a fi solidari cu bugetarii.

Pe de alta parte, sindicalistii intentioneaza ca in ziua motiunii sa faca un lant uman in jurul Parlamentului si sa blocheze intrarile. "Ne-am propus sa facem un lant uman sa blocam Parlamentul cu sindicalisti in ziua motiunii. Greva din 31 mai e posibil sa continue cu greve succesive in diverse domenii de activitate", a spus Marius Petcu.

Liderul sindical a mai afirmat ca "situatia este tot mai complicata", deoarece reprezentantii Guvernului nu au nicio intentie sa schimbe scrisoarea de intentie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!