"Vreau sa vina acasa, sa-i spun ce am pe suflet". 85.000 de copii au parinti plecati in strainatate


Ultimul update: Miercuri 13 Februarie 2013 02:31
Data publicarii: Duminica 10 Februarie 2013 19:29
Categorie: Stiri Sociale

Pentru parintii care muncesc peste granita, ca sa-si poata creste copiii, fericirea este concreta: sa le asigure celor de-acasa o masa indestulata, haine bune si o locuinta decenta.

Pentru cei mici, lasati in urma, fericirea inseamna cu totul altceva: o imbratisare calda, o mangaiere la necaz, un sfat bun primit la timp. 

Cifrele ne arata dimensiunea acestui decalaj: peste 85.000 de copii au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate si sufera de dorul lui.

Ca sa-i ajute, exista un program, deocamdata doar la Sighisoara, prin care profesorii raman dupa ore, special pentru aceste suflete insingurate.

"Imi doresc ca tata sa fie acasa, sa stam impreuna, sa luam impreuna micul dejun, pranzul si cina, sa facem cumparaturile impreuna, sa stam de povesti sa-i spun si eu ce e in sufletul meu sa fac totul cu el si cu mama."

Aceste randuri ii apartin Mirunei, o fetita de 13 ani, al carei tata vine acasa doar de sarbatori. Este sofer pe TIR, iar mama ei lucreaza mult, astfel incat micuta nu are pe nimeni s-o ajute la teme.

Numai intr-o singura scoala din Sighisoara, dintre cei aproape 500 de elevi, 10% impart soarta Mirunei.

De nevoie, locul parintilor este luat, in parte, de profesorii si educatoarele care prefera sa ramana dupa ore si sa ii ajute la teme pe copiii ramasi singuri. Si ce e mai important: le asculta problemele.

La acest gimnaziu, 35 de dascali fac munca voluntara pentru copiii care, fara sprijin emotional, risca sa dezvolte depresii si tulburari de comportament.

Acest proiect este sustinut de organizatia Salvati Copiii, care a dotat scoala cu mobilier si calculatoare. Deocamdata, programul functioneaza doar la Sighisoara, insa in toata Romania sunt sute de scoli unde ar prinde bine.

VIDEO PROTVPLUS.RO