Peste 137.000 de cazuri de gripa sezoniera in tara. Solutia: vaccinarea

Dată publicare: 03-03-2011 14:19
Dată actualizare: 24-07-2012 22:48


Vaccin

Ministerul Sanatatii a transmis un comunicat in care avertizeaza populatia ca numarul cazurilor de gripa sezoniera este in continua crestere. Autoritatile recomanda oamenilor sa se vaccineze pana la sfarsitul acestei luni.

In saptamana 21-27 februarie au fost inregistrate 137.210 cazuri de infectii acute respiratorii, potrivit Ministerului Sanatatii, cu 15.8% mai mult fata de numarul cazurilor inregistrate in saptamana precedenta.

De asemenea, potrivit sursei citate, incidenta infectiilor respiratorii acute si a gripei a fost cu 34,4% mai mare decat media a trei saptamani anterioare "si au fost depasite valorile maxime asteptate". In raporul autoritatilor se mai arata ca rezultatele analizei incidentei infectiilor respiratorii acute si gripei "sugereaza o activitatea gripala de intensitate inalta, cu raspandire nationala".

Pe de alta parte, s-a inregistrat si patru decese la persoane confirmate cu gripa: trei cazuri cu gripa AH1N1 si un caz cu gripa B (cate un deces in judetele Suceava, Mehedinti, Galati, Bistrita). Ministerul Sanatatii mai noteaza si faptul ca, in ultima saptamana, au crescut ratele de absenteism din unitatile prescolare si scolare si s-au inregistrat numeroase focare de infectii respiratorii acute si gripa in colectivitati.

Cum sa ne ferim de gripa
Pana acum, conform autoritatilor, au fost vaccinate impotriva gripei de sezon 1.179.051 de persoane. La nivelul directiilor de sanatate publica mai exista 141.000 de doze de vaccin gripal, din cele 1.300.000 de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii pentru sezonul 2010-2011 si cele cumparate de catre directiile de sanatate publica la nivel local.

Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, medicii atrag atentia trebuie respectate si regulile elementare de igiena personala, care sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa:
-► Spalarea cu apa si sapun a mainilor
-► Folosirea batistelor pentru stranut sau tuse
-► Evitarea zonelor aglomerate
-► Respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)
-► Adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.

Ministerul Sanatatii mai atrage atentia ca, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, "o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta".

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO